27 Aw 5781 | 05 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Global March: een geweldadige mars
Publicatiedatum: vrijdag 30 maart 2012 Auteur: Redactie | 745 keer gelezen
Defensie en Veiligheid, Al-nakba »
De Global March is begonnen tot een gewelddadige vrijdag toen Arabieren met molotovcocktails en stenen naar de militairen bij controlepost Kalandia ten noorden van Jeruzalem gooiden [zie video].

De rellen begonnen na het vrijdagmiddaggebed - wat vaker het startpunt tot geweld is - toen tientallen gemaskerde Arabische jongeren bij de controlepost begonnen te rellen. Militairen reageerden met traangas en een 'skunk'wagen geladen met kanonnen met stinkende vloeistof werd ingezet. Ook een machine met hoogfrequente geluidsgolven moesten de relschoppers weren.

Israël Radio meldde dat een aantal demonstranten licht gewond zijn geraakt tijdens de schermutselingen. Zij zijn meegenomen naar het ziekenhuis voor behandeling. De Parlementair van Chamas Ahmed Atoun raakte ook licht gewond toen hij zelf aan zijn hoofd geraakt door een verdwaalde steen dat door relschoppers gegooid werden.

Ondertussen hebben honderden Arabieren bij de Nabluspoort in Jeruzalem verzameld om te pogen een illegale mars te organiseren. Zij werden door de politie tegengehouden. Talrijke arrestaties hebben plaatsgevonden.

Een Jordaanse nieuwssite kon tevens melden dat inmiddels 20.000 mensen zich hebben verzameld om op te trekken naar de Israëlische grens. De beruchte anti-zionistische ultraorthodoxe Neturei Karta – die begin dit jaar hun protesten onderstreepten met nazi-sterren op hun kleding – werd door vier rabbijnen vertegenwoordigd. Zij marcheerden met de indringers mee naar de Israëlische grens.

De Libanese krant As-Safir, een enthousiaste medestander van Chizballah, kon melden dat er 120 bussen door Chamas ingezet zullen worden om hen naar de Israëlische grens te brengen, zodat mensen kunnen deelnemen aan de Global March Jeruzalem.

Israël heeft duizenden extra troepen en politieagenten in gezet en verkeren in een afwachtende houding.

Tijdens de Nabka Dag vorig jaar mei, heeft een gelijksoortig actie plaats gevonden toen tienduizenden middels de Golan Hoogte Israel probeerden binnen te dringen. Dat kostte levens van minstens 15 terroristen. In juni hebben Israëlische troepen 23 infiltranten gedood die ook Israël probeerden binnen te dringen.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.