24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Mosab Hassan Yousef: Van Hamas terrorist tot Israël supporter
Publicatiedatum: maandag 25 juni 2012 Auteur: De Redactie | 1.038 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, Moslimbroederschap, Mossad en Shin Beth, Media_Politiek, Mosab Hassan Yousef »
Mosab Hassan Youssef is de zoon van Hassan Yousef, de geestelijke leider van Hamas. Hij werd wereldberoemd toen hij een boek publiceerde over het Palestijnse terrorisme en zijn werk voor de Israëlische veiligheidsdienst Shin Beth.

In dat boek, getiteld ‘Zoon van Hamas’, legt hij uit hoe hij een geleidelijk proces doormaakte waardoor hij met geheel andere ogen naar de Palestijnse maatschappij ging kijken. Uiteindelijk besloot hij om het terrorisme af te zweren en voor de Shin Beth te gaan werken. Ook beschreef hij hoe hij geleidelijk afstand nam van Islam en zich tot het Christendom bekeerde.

Sinds de onthullingen in zijn boek over de wreedheden van Hamas en de Palestijnse Autoriteit, is hij persona non grata in de Palestijnse autonome gebieden en leeft hij in de Verenigde Staten.

Persconferentie
Dinsdag 19 juni jl. was Youssef voor het eerst terug in Israël. In een bijna volle zaal in het centrum van Jeruzalem gaf hij een persconferentie voor de buitenlandse media.

Het eerste wat opviel, was dat er geen zichtbare extra beveiligingsmaatregelen leken te zijn genomen. Bij de ingang zat slechts de traditionele bewaker die niemand een strobreed in de weg legde. Ook in de zaal waren geen lijfwachten te bespeuren.

Yousef legde uit dat hij niet bang is voor Hamas. Hij kent geen angst omdat hij weet dat hij goed handelde door voor de Shin Beth te gaan werken. Zijn enige motivatie was toen om terroristische aanslagen te voorkomen. Uiteindelijk ging het hem om het redden van mensenlevens.

Haat
Hij zag de moorddadige haat tegen Joden bij Hamas, en zag ook dat men er niet voor terugdeinsde om de eigen bevolking te vermoorden. Hierbij verwees hij naar wat Hamas medegevangenen aandeed in Israëlische gevangenissen en naar de machtsovername in Gaza, toen Fatah aanhangers van de daken van flatgebouwen werden gegooid. Later zei hij dat zijn vader een monster had gecreëerd toen hij Hamas oprichtte.

Hij was ook getuige geweest van Arafat’s collaboratie met Hamas, en zei dat hij ooit persoonlijk van Arafat opdracht kreeg om Hamas terroristen uit een PA gevangenis te halen.

Spontaan
Zijn bezoek was spontaan tot stand gekomen en was niet gecoördineerd met de Israëlische autoriteiten, meldde hij. Inderdaad wist de beveiliging op de luchthaven Ben Gurion aanvankelijk niet wie hij was en werd hij een uur lang vastgehouden.

Hij was met Gonen Ben Yitschak, zijn voormalige contact bij de Shin Beth, naar de persconferentie gekomen en legde uit dat hij de man beschouwt als een broer.

Films
Youssef had ook nieuws voor de aanwezige journalisten. Hij vertelde dat hij momenteel werkt aan de verfilming van zijn boek “Zoon van Hamas” en aan een film over het leven van Mohammed. Hij legde uit dat de massa’s in de Moslim wereld Mohammed ten onrechte als een rolmodel zien, en gaf enkele voorbeelden van misdaden die door de profeet zijn gepleegd tegen de menselijkheid.
“De meeste moslims kennen slechts hun eigen moslimidentiteit en weten niets over echte vrijheid. Mensen moeten vrij zijn om de waarheid te zien”, aldus Yousef.

Islam domineert echter alle aspecten van het leven zoals het Christendom dat ooit in Europa deed. Europa heeft echter een evolutie doorgemaakt naar echte vrijheid, iets dat volgens Youssef in de huidige omwentelingen in de Arabische wereld niet het geval is.

Moslim Broederschap
Hij verwees naar het programma van het Moslim Broederschap (MB) en zei dat de beweging slechts uit is op het domineren van de Arabische landen en uiteindelijk ook de rest van de wereld. De beweging heeft miljoenen aanhangers in het Westen, aldus Youssef.
Evenals Hamas (voortgekomen uit het MB) is het Moslim Broederschap uit op de controle over de levens van mensen. Het echte conflict tussen de Arabische wereld en Israël gaat hierover, vindt Yousef.
Israel vertegenwoordigt de waarden van de Westerse civilisatie in het Midden-Oosten. Dat staat haaks op de agenda van Islamistische bewegingen zoals Hamas en het Moslim Broederschap.

Een ander probleem zei hij, is het ontbreken van iedere vorm van educatie over de historische Joodse rechten op het land Israël in de Palestijnse samenleving en de Arabische landen. Volgens Youssef is het doel van de Palestijnse strijd altijd de vernietiging van de staat Israël geweest en niet de opbouw van een eigen staat.

Volgens Yousef hebben de Palestijnse Arabieren in de eerste plaats behoefte aan werkelijke vrijheid en respect voor mensenrechten in hun eigen maatschappij.

De Pers
Een deel van de aanwezige pers had zichtbaar moeite met wat Yousef te vertellen had. Hier stond een Palestijn, die bovendien een prominent lid van Hamas was geweest, die dingen zei die duidelijk indruisten tegen de opvattingen van sommige journalisten.

Een aantal van hen liet dat ook blijken tijdens de vragensessie. In plaats van het stellen van een gerichte vraag legde men in feite een politiek getinte verklaring af waaruit moest blijken dat Yousef ongelijk had.

Uiteindelijk gaf Yousef aan dat hij er genoeg van had, en weigerde in te gaan op de opmerking van een journalist dat Hitler, die ook Joden had vermoord, een christen was geweest.

Yousef tijdens de persconferentie in Jeruzalem:

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.