12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Netanyahu: "iedereen moet deel hebben in de lasten"
Publicatiedatum: donderdag 05 juli 2012 Auteur: Redactie | 908 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Binyamin Netanyahu, Charediem, Talwet »

Israëlische premier Binyamin Netanyahu (R) en minister van Binnenlandse Veiligheid Yitzhak Aharonovich

"Er is een nieuwe realiteit in Israël en iedereen moet deel hebben in de lasten," waren de woorden van Premier Binyamin Netanyahu aan de Arabische wetgevers van de Knesset.

Dit was naar aanleiding van het feit dat na Yisrael Beytenu [Israel Ons Huis] ook de Habayit Hayehudi [Het Huis voor de Joden] fracties willen dat het Plesner Comité wordt halt geroepen wanneer zij geen rechtlijnig beleid willen voeren met betrekking toe de dienstplicht voor Charediem ['ultra-orthodoxen'] en Arabische Israëliërs.

Premier Netanyahu is met Yisrael Beytenu eens dat wanneer de Tal-wet wordt afgeschaft, dat niet alleen de Charediem in dienst moeten, maar ook Arabische Israëliërs. "Arabische burgers moeten, samen met de Charediem, hun gelijke deel van de last dragen," zei de Premier, kort na de Yisrael Beiteinu en Habayit Hayehudi facties hun besluit om de Plesner Comité tegen te houden hebben aangekondigd.

Het comité was van plan aan de Knesset te adviseren het onnodig is om Arabische Israëliërs een militaire of nationale dienstplicht op te leggen. De Premier heeft daarom benadrukt hiertegen bezwaar te maken.

De Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft de Premier op de hoogte gebracht hem te steunen het comité een halt te roepen. Hij gaf gelijk aan dat hij tijdens de stemming in de Knesset zijn stem zal uitbrengen voor de wet – opgesteld door Knesset Lid David Rotem - mits er gesteld wordt dat dienstplicht voor alle mensen van de 18 jaar in de Israëlische maatschappij geldt, met inbegrip de Arabieren.

De voorzitter van het gewraakte comité is Knesset Lid Jochanan Plesener van Kadima. Een bron vanuit de het binnen cirkel van de Premier zei stellig dat Plesener een "discretionaire fout heeft gemaakt toen hij gestemd had de Arabieren uit deze wet te houden. Zijn fout kan tot een crisis leiden."

Tegen de Arabische leden van Knesset was de Premier heel duidelijk. Hij zal de wet niet voor een stemming brengen wanneer de wet van de Arabieren en de Charediem niet eist dat zij dienst moeten nemen. "Het is een kwestie van principe, en ik ben tegen de vrijstelling van dienstplicht voor Arabieren of Charediem," besluit de Premier.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.