12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Kadima-partij uit coalitie Israël om wet dienstplicht
Publicatiedatum: dinsdag 17 juli 2012 Auteur: Redactie | 900 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
Gisteravond zijn duizenden Charediem de straten van Jeruzalem opgegaan om tegen de voorgestelde universele wetsontwerp van de afschaffing van de Talwet te betogen. De demonstratie is georganiseerd door de anti-zionistische Eida Charedit.

Het wetsontwerp houdt in dat alle Israelische burgers - zowel mannen als vrouwen, vromen als seculieren, maar ook Arabieren - vanaf 18 jaar dienstplichtig zijn. Tot augustus waren charediem en Arabische Israeliers dankzij de Talwet uitgesloten.

Omdat de centrumrechtse Kadima, de grootste partij in de Knesset, het niet eens met het voorstel om de dienstplicht in te stellen voor alle staatsburgers, is het na twee maanden uit de coalitie van de Regering Netanyahu gestapt. De reden is dat de Regering niet eens kon worden op de details betreffende de afschaffing van de Talwet.

De voorzitter van het gewraakte comité Plesner, een Adviesorgaan met betrekking tot de afschaffing van de Talwet, is Knesset Lid Jochanan Plesener van Kadima. Het comité was van plan aan de Knesset te adviseren dat het onnodig is om Arabische Israëliërs een militaire of nationale dienstplicht op te leggen. Ingewijden hadden na deze uiting voorspeld dat deze "discretionaire fout tot een crisis kan leiden".

Nu Kadima erop tegen is dat Arabische Israeliers dienstplichtig worden, hebben zowel de Yisrael Beiteinu en Habayit Hayehudi facties als Premier Binyamin Netanyahu gezged dat de Arabische burgers, samen met de Charediem, hun gelijke deel van de last moeten dragen.

Ondanks Regering Netanyahu verzwakt is, heeft het met haar 66 zetels van de 120 nog steeds de meerderheid in het parlement. De eerder aangekondigde vervroegde verkiezingen behoren weer tot de mogelijkheid. 

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.