12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
IDF houdt oefening in Mea Shearim
Publicatiedatum: maandag 23 juli 2012 Auteur: Redactie | 897 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »

Het IDF in Nablus. Deze afbeelding is geen oefening.

Bewoners van de streng charedische wijk Mea Shearim waren stom verbaasd toen gewapende militairen de straten van de wijk 'overvielen'. De bewoners werdensnel door de commandant gekalmeerd en vertelde de bewoners dat het hier om een oefening ging,

De eenheid koos Mea Sheariem omdat deze wijk stedelijke overeenkomsten vertoont met een Qasbah-wijk die je vindt in steden zoals Nablus op het Westelijke Jordaanoever. Daar weten de Palestijnen in de nauwe straatjes goed de weg, waardoor dikwijls guerilla-situaties ontstaan.

In de eerste instantie waren de bewoners erg geschrokken toen de tientallen tot op de tand zwaar bewapende troepen door de straten denderden. Meteen werd er verband gelegd tussen deze 'overval' en het debat over de Talwet. Maar toen de commandant uitlegde dat de smalle steegjes en straatjes van Mea Shearim erg veel op de navigatie van een Qasbah-wijk lijken, waren ze gerust gesteld en waren veel bewoners heel erg vriendelijk. Een officier vertelde: "Kinderen keken ons heel nieuwsgierig na en winkeliers boden ons drankjes aan. Met grote belangstelling werden wij gevolgd.”

Maar niet alle buurtbewoners waren blij met de oefeningen van het IDF en de elitetroepen. "Ze, de Zionistische militairen, hebben hier niets te zoeken," zei een lid van de zwaar charedische sekte 'Sicarii' tegen de media. "Het is een opstand tegen G'd. Zij moeten ons met rust laten. Wij zullen niet toelaten dat zij van Mea Shearim een trainingsveld maken."

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.