24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nazisaluut op de Olympische Spelen
Publicatiedatum: dinsdag 31 juli 2012 Auteur: Redactie | 1.085 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Olympische Spelen »

De houding van IOC-voorzitter ten aanzien van het wel of niet gedenken van de Israelische atleten die tijdens een terroristische aanslag in 1972 door Palestijnen werden vermoord, wordt door deze foto bevestigd. Het zou geen sprake zijn van hoax, maar de foto is door Forbes gepubliceerd.

De commotie rond de herdenking van de Israëlische slachtoffers van Olympische Spelen in München op 26 augustus 1972 heeft een akelig staartje gekregen.

Zoals bekent weigerde de Voorzitter van het IOC [Internationale Olympische Comité] de Belgische Jacques Rogge om deze tragedie te herdenken. Dat hij hierin een dubbele moraal nahoudt, is eerder bewezen. Maar dat een Litouwse fan en wellicht ook een [ere]lid van het IOC nazisaluten uitdelen, roept kritische vragen op.

De Litouwse basketbalfan die een nazisaluut deed richting twee Afro-Amerikaanse stewards, maakt deel uit een luidruchtige groep Litouwse fans die bij de opening van de deelname van hun landgenoten graag op een overdreven manier kenbaar wilden maken. Toen de politie en de stewards hen benaderden om zich kalm te gedragen, werd de groep boos en een van hen reageerde met de nazigroet. De woordvoerder van de Metropolitan Politie zei dat zij op de hoogte zijn van het incident en proberen de betrokken op te sporen.

Ondertussen heeft het IOC een Duitse ambtenaar verdedigd die zich tijdens de openingsceremonie ook schuldig gemaakt zou hebben aan de 'Hitlergroet'. Ere-IOC-lid Walther Tröger werd uitgebreid gefilmd toen hij zijn linker arm herhaaldelijk heen en weer zwaaide. IOC woordvoerder Mark Adams ontkende beschuldigingen. "Ik kan niemand anders bedenken die nog minder antisemitisch is dan hij", zei hij en voegde eraan toe dat hij "er kapot van is dat dit op deze wijze wordt geïnterpreteerd."

Volgens The Telegraph was Tröger burgemeester van het het Olympisch Dorp tijdens de Spelen in München, toen de Israëlische atleten door Palestijnse terroristen werden afgeslacht. In 2004 heeft hij naar verluidt een klacht ingediend bij het IOC over de Duitsers die T-shirts droegen waarop stond: "Blitzkrieg - het is maar een spelletje."

"Het is schandelijk, walgelijk en onaanvaardbaar om hiermee iedere relatie tot nazisme te creëren. Hij staat al zijn hele leven voor verdraagzaamheid, begrip en fair play", zegt Christian Kalue, een woordvoerder van de Duitse Olympische Sport Federatie.

Duitse commentatoren op Twitter dringen bij het publiek aan Tröger's groet niet interpreteren als een nazi-saluut, erop wijzend dat de nazi's met hun rechterhand groeten, terwijl Tröger zijn linkerhand gebruikte.

Oordeel maar zelf of een linker of rechterarm nu wel of niet uitmaakt.

Een mooie opsteker komt vanuit het kamp van de Italiaanse atleten. Zondag deden zij het nobele gesture door zwijgend buiten de kwartalen van het Israëlische team stil te staan om de 11 vermoorde atleten 40 jaar geleden te gedenken. Dit in navolging van het initiatief van de Britse Zionistische Federatie 'Een minuut voor München' toen 20.000 mensen op verschillende locaties in Londen tijdens de openingsceremonie vrijdag stilstonden bij de tragedie in 1972.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.