5 Tewet 5782 | 09 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Evangelisatie dringt door tot in de Knesset
Publicatiedatum: zondag 05 augustus 2012 Auteur: Redactie | 1.317 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Missionaire acties »
Onlangs is er een enorme rel ontstaan toen bijna alle Knessetleden een Christelijke Bijbel van de Bible Society of Israël uit Tel Aviv tussen hun post ontdekten. De Bijbel werd met een begeleidend schrijven van de directeur Victor Kalisher verzonden.

"Wij zijn verheugd u zijn testamentaire boeken aan te bieden die een licht zullen schijnen op de heilige geschriften en u zullen helpen de link tussen de Bijbelse Geschriften en het Nieuwe Testament te ontdekken. In uw belangrijke posities van het dienen van het volk hopen en bidden wij dat dit boek u zal helpen."

Deze actie van Kalisher heeft vele furieuze reacties binnen de Knesset veroorzaakt. Met name onder de religieuzen. Gezamenlijk hebben zij een klachtenbrief geschreven aan de Voorzitter van de Knesset Reuven Rivlin. "Hoe kan het gebeuren dat er missionaire literatuur in de Knesset worden verspreid? [...] "Teksten die tot vervolging en onderdrukking van de Joden hebben geleid, kunnen niet tot voorbij de voordeur van de Staat Israël worden verspreid."

Knesset Lid Michael Ben-Ari [Ichoed Leoemi] was zo boos dat hij openlijk het boek verscheurd en in de prullenbak gegooid heeft."Dit vreselijke boek heeft tijdens de Inquisitie en Auto-da-fe's moord op miljoenen Joden veroorzaakt."

Deze actie heeft weer boze reacties bij de Anti-Defamation League veroorzaakt. "Een lid van het parlement en vertegenwoordiger van de Staat Israël moet beter weten dan het tonen van disrespect voor andere geloven," zei Abraham Fox, het hoofd van ADL en heeft Ben-Ari een brief geschreven met de suggesties dat een betere reactie op evangelisatie geweest zou zijn wanneer hij "een beroep zou doen op de bevoegde autoriteiten om deze kwestie te onderzoeken."

Op de vraag waarom hij op deze wijze heeft gereageerd, verklaarde Ben-Ari: "Ik nam voor het volk Israel op." Daarnaast stoorde hij zich aan de passieve houding van Rivlin. Rivlin daarentegen sluit zich bij Fox aan en gaf als reactie: "Wat zou er gebeuren wanneer een parlementslid uit een ander land de Joodse Bijbel zou verbranden, omdat hij veronderstelt is dat dit exemplaar uit provocatie gestuurd zou zijn. [..] Democratie betekent 'vrijheid van meningsuiting', maar niet de vrijheid om geen rekening te houden met de gevoelens van gelovigen van andere godsdiensten."

Ook Joden die het christendom belijden vonden het een ongevoelige ongepaste daad van Ben-Ari.

Ben-Ari reageerde op de ADL dat het hem niet bevreemd de wijze waarop het ADL op zijn actie heeft gereageerd: "Het is toch vreemd dat deze organisatie in stilzwijgen hulpt wanneer er weer synagogen in de brand worden gestoken en Joodse graven worden ontheiligd? Zij hebben hiermee bewezen dat zij een hypocriete en zelfingenomen club zijn."

Ben-Ari herhaalde vervolgens zijn eerdere stelling waarom hij het boek wilde vernietigen omdat "het heeft geleid tot moord op miljoenen Joden tijdens de inquisitie en door de rest van de geschiedenis heen. Degene die het boek naar de leden Knesset stuurde, wilde over de lichamen van de miljoenen martelaren stampen, die vermoord zijn om hun Joods-zijn. Er is geen enkele twijfel dat mijn reactie de juiste reactie was."

Een woordvoerder zei: "Ben-Ari zal de eer van het volk van Israël, de eer van hen die werden vermoord, verbrand en zijn afgeslacht altijd verdedigen."

Knesset Lid David Rotem (van de partij Yisrael Beiteinu waar Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman de scepter zwaait) noemde het initiatief van Kalisher "geen zendingswerk, maar wel een domme zet." Shaslid Nissim Ze'ev was van mening dat Kalisher de grens tussen vrijheid van meningsuiting en evangelisatie wel degelijk had overschreden. "Er zijn mensen die menen dat Joden in Israël christen moeten worden. Deze mensen krijgen vervolgens geld vanuit alle hoeken van de wereld om dit doel te bereiken. In dat geval kunnen wij hen toch geen centimeter ruimte geven?"

Kalisher beweert dat dit materiaal niet evangelisch opgevat moet worden, dit ondanks het feit dat er een speciale tab in dat boek is aangebracht met de naam het "Messiaanse Jodendom". Kalisher lichtte dit aan Arutz7 toe dat hij hoopt dat ieder gelovig mens - zo ook in de Knesset - het boek geeft aan niet-orthodoxe mensen met als doel de verspreiding van de heilige geschriften te bevorderen. Hij benadrukte dat er geen intenties bestaan Joden te kwetsen en dat het hier om een Joods boek gaat dat geschreven is door en voor Joden om een beter Jodendom te creëren zoals het Nieuwe Testament heeft voorgeschreven. Hij noemde vervolgens bij CBN News deze Bijbel een 'tool' om Israëlische leiders te helpen te interageren met andere wereldleiders.

Twee punten dienen onder de aandacht gebracht te worden. Ruim 2000 jaar heeft het christendom in de naam van hun verlosser bijna tientallen miljoenen Joden uitgemoord. De furieuze reactie van Ben-Ari – of dit goed of niet goed te spreken is – is een 2000 jaar lange pijn die in ons leeft. Daarbij is er maar een Messiaanse Jodendom en dat is Tora-Jodendom. Messianisme is een Joods en zeker geen christelijk concept.

Voor meer informatie:
Download gratis het fenomenale PDF "The Real Messiah" van Rabbi Aryeh Kaplan Z"L en lees Joods Messianisme van Dayan Evers. Ook The Jewish Respons to Missionairies van Rabbi Benzion Kravitz is een aanrader. Ter zijne tijd zal ook vanuit onze redactie een uitgebreid helder artikel verschijnen.

Tot slot is het makkelijk leesbare, maar ook luchtig geschreven boek van Rabbi Boteach "Kosher Jesus" een aanrader. Dit boek is een aanrader voor Joden die in de war zijn geraakt door evangelisatie, maar ook voor mensen die een christelijke achtergrond hebben en toch het gevoel hebben dat er iets niet helemaal klopt maar niet de tools hebben dat gevoel intellectueel en emotioneel te beargumenteren.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.