12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wilt het IDF wel of geen charediem [ultra-orthodoxen] in het leger?
Publicatiedatum: dinsdag 16 oktober 2012 Auteur: Redactie | 909 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
Het zou het IDF gelukt zijn een evenwicht te vinden tussen hun eigen behoeften, maar ook die van de charediem. Dit meldde luitenant-kolonel Amichai Segal, die aan het hoofd staat van de Charedische Netzach Yehuda brigade van de Nachal Charedi.

"Het IDF is een volksleger en is sinds zijn oprichting uitgerust volgens bepaalde regels. Deze regels ontstonden nadat charedische mannen dienst gingen doen maar zich aan regels van tsnioet [ingetogenheid] en kasjroet moesten houden, waardoor zij op een soort 'eiland' binnen het leger terecht kwamen," vertelde Segal aan Arutz7. Hij voegde er aan toe dat in de laatste 13 jaar het IDF hard aan gewerkt heeft om aan de behoeften van de charedische militairen te kunnen voldoen. "Het IDF is klaar en wil charediem in het leger," verklaarde hij.

Yishai

Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai beweert dat het tegendeel. "Het unieke van het Israëlische volk is haar eenheid, zoals de vier soorten takken van de loelav die wij op Soekkot zwaaien. Maar in de afgelopen jaren wilde het IDF helemaal geen tweede charedische regiment creëren. Wie anders beweert, die liegt," zei Yishai stellig, "het is helemaal niet waar dat het IDF charediem willen werven," verklaart hij verder, "geloof zulke verhalen niet. Het is heel makkelijk om charediem aan te vallen, maar wanneer wij wel in dienst willen, dan zijn zij bang dat wij de meerderheid in het leger krijgen," voegt hij er aan toe, "zij willen de Tora-wereld vernietigen. Praktische gezien zullen zij niet erin slagen, maar de media-campagne doet goed."

Tot slot merkte Yishai het verschil van geboortecijfers in de charedische en seculiere gemeenschappen. De chareidi samenleving zou graag een hoger geboortecijfer in de seculiere wereld willen zien: "We proberen hen te overtuigen, maar het werkt niet. Ze trouwen op de leeftijd van 30 of hoger en hebben één kind of in het beste geval, twee kinderen."

Segal

Segal zei dat hij inderdaad aanvankelijk geen interesse had om een charedische brigade te leiden. "Ik wilde een vaste brigade die niet gekoppeld is aan een bepaalde sector [van de samenleving, zoals bijvoorbeeld charediem]," herinnert hij zich, "maar nadat ik het meer geïnformeerd raakte over het project en het belang ervan begon te begrijpen, was ik blij dit te gaan doen."

Hoe het ook zij, het IDF is na de opheffing van de Talwet in augustus begonnen 15.000 charedische jongeren tussen de 16 en 19 jaar op te roepen voor militaire dienst, voorafgaande met een intake op introductie centra. "De oproepen voor de 20 tot 28 jarigen zullen na de verkiezingen plaatsvinden," zei Minister van Defensie Ehud Barak.

Barak

Het komt heel regelmatig voor dat er charediem niet op de introductie centra opdagen. Wanneer dit voorkomt, krijgen ze een tweede oproep, gevolgd met een telefoontje. Barak waarschuwde wel dat studenten die inmiddels zijn ingeschreven bij jesjives in de hoop om dienstplicht permanent te kunnen vermijden, zullen verplicht worden een of andere vorm van dienstverlening te moeten doen. Zij het middels vrijwilligerswerk, zij het een volledige vrijstelling met arbeidsplicht op de arbeidsmarkt.

"Mijn zoon wilde zijn rabbinale opleiding halen en eerst zijn semicha ontvangen alvorens hij in dienst zou gaan," vertelde een moeder die ten noorden van de Negev woont. "Toen we de oproep kregen, waren we echt overstuur, want nu worden al zijn plannen onderste boven gekeerd. Terwijl hij nog in de jesjive zit, moet hij deze verlaten om einde van de maand naar de basis te gaan. Ik begrijp anderen heus wel die zeggen dat iedereen dienst moet doen, maar er zijn meer mensen die hun dienstplicht uitstellen om te studeren. Hoe komt het dat bewoners in mijn straat niet een dergelijk oproep krijgen voor hun studerende kinderen? Ik zal je vertellen waarom. Zij zijn slim genoeg om hun zonen direct te laten trouwen wanneer zij 18 worden!"

Barak heeft ook aangegeven dat de Netzach Yehuda Combat Battalion en de Shachar High-tech Traing Unit - de twee charedische programma's van het IDF - zullen worden uitgebreid om aan de toename van de recruitment onder de charediem te kunnen voldoen.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.