14 Chesjwan 5782 | 20 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoofd van 'Women of the Wall' gearresteerd
Publicatiedatum: zaterdag 20 oktober 2012 Auteur: Sacha | 844 keer gelezen

Door Devorah
Bron: Nieuws.nl en Haaretz.com

Rabbijn van de Kotel: “vrouwen in een tallis is een provocatie”.
Wederom provocatie van vrouwen aan de Kotel (Westerlijke Muur; Klaagmuur)

Afgelopen week is Anat Hoffman hoofd van de liberale joodse organisatie 'Women of the Wall' bij de Kotel opgepakt en gearresteerd voor 'verstoring van de openbare orde' toen zij naar verluid - onder begeleiding van 200 andere vrouwen - de Sjema begon te zingen.

Twee andere dames, eveneens prominenten van de bovengenoemde organisatie Lesley Sachs en Rachel Cohen Yeshurun werden op een ander moment gearresteerd. Allen droegen een talis. Hoewel dat halachische toegestaan is, is dit een belediging aan het adres van de charediem.

Er wordt gefluisterd dat Hoffman die nacht haar cel met een prostituee en een autodievegge hebben gedeeld. Omdat er geen bed voor handen zou zijn, zou zij op de grond hebben geslapen met haar talis als deken.
Terwijl Sachs en Yeshurun na verhoor direct werden vrijgelaten, is Hoffman de volgende dag vrijgelaten, nadat ze had beloofd een maand lang niet in de buurt van de muur te komen.

'Women of the Wall' vecht voor de vermeende recht van de vrouw aan de Kotel om bijvoorbeeld uit de Tora te laajnen [uit de Tora zingend reciteren] en houden al 20 jaar 'dienst' iedere Rosj Chodesj bij de Kotel. Echter in 2003 heeft de Israƫlische Hoge Gerechtshof het verbod van de regering gehandhaafd waarin vrouwen wordt verboden bij de Kotel tefillien en/of tefillot te dragen en uit de Tora te laajenen.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.