19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Charediem worden niet gedwongen het leger te dienen
Publicatiedatum: zondag 21 oktober 2012 Auteur: Redactie | 898 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
Afgelopen week hebben we gemeld dat Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai van mening is dat het IDF helemaal niet op charediem in het leger zitten te wachten, omdat er een angst zou heersen dat de charediem uiteindelijk de meerderheid binnen het leger zullen krijgen. Daarnaast zou er sprake zijn van een toekomstige sociaal ongelijkheid onder de charedische en seculiere dienders.

Toen de Talwet in augustus na 10 jaar verliep, ontstond een grote opheffing onder de charediem en de seculieren dat leidde tot de oprichting van de commissie Plesner. Echter bij de opheffing van deze commissie, stapte Kadima na een korte verblijf uit de coalitie. Ondertussen had niemand haast de charedische jongeren op te roepen. Hiermee leek Yishai gelijk te krijgen tot vorige week, want toen vielen slechts 15000 oproepen op diverse deurmatten in Israël, enkel gericht aan de jongere charediem. Of hiermee een sociale revolutie zou gaan plaatsvinden valt sterk te betwijfelen.

De oudere charediem, we spreken over de leeftijd tussen 28-38 jaar, genieten ondertussen nog even van de uitstel dat ooit door Ben Goerion is ingesteld omdat hun vak de Tora-studie zelf zou zijn. Dit uitstel loopt tot na de vervroegde verkiezingen in januari 2013. Na de verkiezingen zullen zij officieel wel onder de dienstplicht vallen. Ondanks deze mannen tegen die tijd verplicht zijn zich te melden, zullen de meeste onder hen afgekeurd worden. Krijgt Yishai dan toch gelijk?

Ondertussen is in augustus door Minister van Defensie Ehud Barak een stafgroep opgericht. Samen met een professionele staf van het IDF overdenken zij een alternatief van de Tal-wet. De stafgroep heet de groep-Segev, naar de leider van de groep generaal-majoor Yehuda Segev. Hij wordt omringt door brigadier-generaal Gadi Agmon en adviseurs. Deze staf-groep kijkt vanuit het kader van de IDF-eisen naar het aantal charedische mannen die het IDF zou kunnen handelen. Zo is een van de plannen de Nahal Charedi-eenheid uit te breiden door twee of drie bataljons toe te voegen.

De stafgroep is schijnbaar hard nodig omdat massale dienstplicht onder de charediem zou kunnen leiden tot grote ongelijkheid, want seculiere Israeli's zouden makkelijker kunnen doorstromen naar hogere rangen. Daarnaast vrezen de vrouwen van WIZO [Women's International Zionist Organization] dat een stortvloed van charediem in het IDF tot discriminatie van de vrouwen binnen het IDF zou leiden. Vrouwen zouden dan onder verslechterde omstandigheden moeten functioneren omdat de tsinoetregels de charediem seksistisch worden opgevat.

Kortweg: de stafgroep lijkt een begin, maar zolang er geen goede vervanging is voor de Talwet, heeft het IDF veel te weinig armslag om onder de charediem flink te recruiteren. Zolang dit zo is, zal haast geen charedi worden gedwongen dienst te doen. 

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.