16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
'Misplaatste associatie' in toespraak Max Wieselman
Publicatiedatum: maandag 08 januari 2007 Auteur: Kena | 2.142 keer gelezen
Yesha - Westbank, Nazi's, Amnesty International, Mensenrechtenorganisatie HRW, Cidi, Ander Joods Geluid »
Max Wieselman van EAJG vergeleek Israel met de Nazi's bij de stille tocht in Westerbork. De Volkskrant plaatste vandaag een reactie hierop van Ronny Naftaniel van het CIDI waarin hij dit als een misplaatste associatie weerlegt. "Een dergelijke vergelijking neemt de waarschuwende werking weg van de Tweede Wereldoorlog, dat racisme in zijn meest extreme vorm tot volkerenmoord leidt."

Een Ander Joods Geluid maakt zich schuldig aan een jij-bak
De manier waarop Israel de Palestijnen behandelt, is niet vergelijkbaar met de wijze waarop de Nazi’s stelselmatig de Joden vernietigden. Een Ander Joods Geluid maakt zich schuldig aan geschiedvervalsing, vindt Ronny Naftaniel.

Op tweede kerstdag hield de voorzitter van Een Ander Joods Geluid (EAJG) bij het voormalige kamp Westerbork een toespraak over schending van de mensenrechten door Israel. Zowel de inhoud van de toespraak als de keuze van de plek leverde kritiek op van tien Joodse organisaties, waaronder CIDI, en vijftien overlevenden van het kamp: “Door Israel bij het voormalige kamp in de beklaagdenbank te zetten wordt bedoeld of onbedoeld een directe link gelegd tussen het Israëlische optreden jegens de Palestijnen en de uitroeiingspolitiek door de Nazi’s jegens de Joden”. In de Volkskrant van 29 december verweert Jaap Hamburger, bestuurslid van EAJG, zich tegen deze beschuldiging door de aanval te kiezen. CIDI en de anderen zouden in juli 2006 de Dokwerker misbruikt hebben door daar voor Israel te demonstreren en ze zwegen toen Sjaron in Auschwitz memoreerde dat Israel het enige land is waar Joden zich kunnen verdedigen. CIDI zou alleen maar boos worden als historische plaatsen gebruikt worden voor kritiek op Israel, maar niet als Israel geprezen wordt, aldus Hamburger.

Hamburger past een merkwaardige discussietechniek toe. Zonder een spoor van zelfkritiek te tonen, bedient hij zich van een jij-bak. Vervolgens delegitimeert hij aan de hand van onjuiste veronderstellingen zijn critici. Laten we daarom bij de feiten blijven en vaststellen dat de toespraak die de voorzitter van EAJG, Max Wieselmann, bij Westerbork hield, de volstrekt misplaatste associatie opriep dat Israel handelt als de Nazi’s [red. Kena: in het BRN nieuwsradio las ik dat Wieselmann over Israel het volgende zei: ,,Als dat kankergezwel van bezetting, annexatie en achterstelling niet verdwijnt, zal het Midden-Oosten een brandhaard blijven'']. Het hek dat Israel op de Westelijke Jordaanoever aan het bouwen is, deed Wieselmann denken aan het prikkeldraad van kamp Westerbork. De ‘Untermenschen’ van nu zouden volgens hem de Arabieren zijn. En tot slot zag Wieselmann het ‘getreiter’ van de Palestijnen en ‘het vernietigen van hun normale leven’ als een potentiële voorloper van een nieuwe holocaust. Wieselmann had kunnen weten dat een aantal oud-kampgevangenen en anderen boos zou worden. Met deze vergelijking vervalste hij de geschiedenis. Vrijwel niets wat zich voordoet aan hedendaagse schendingen van mensenrechten of onderdrukking, hoe afschuwelijk ook, is vergelijkbaar met de systematische en fabrieksmatige moord op een heel volk door de Nazi’s. Door die vergelijking toch te maken, neem je de waarschuwende werking weg van de Tweede Wereldoorlog, dat racisme in zijn meest extreme vorm tot volkerenmoord leidt. Door bovendien deze vergelijking te maken met gedragingen van Israel, speel je (ongetwijfeld onbedoeld) in op het vooroordeel dat bij sommigen leeft, dat de Joden hun lot aan zich zelf te wijten hebben. Ook als omgekeerd Israëlische politici de daden van Palestijnen vergelijken met die van de Nazi’s moet dit worden afgewezen. Anders dan Hamburger beweert, heeft CIDI voor die politici geen enkel begrip, tenzij het hen erom gaat aan te tonen dat er Arabische en Iraanse leiders zijn, die Israel met inwoners en al willen vernietigen en ook nog de holocaust ontkennen.

Maar ook inhoudelijk slaat EAJG de plank mis. Organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch maken jaarlijks melding van mensenrechtenschendingen in meer dan honderd landen. Dat toont aan dat de wereld helaas nog lang niet volmaakt is. Als Israel zich daaraan schuldig maakt, noodzaakt dit CIDI zich uit te spreken. Dat gebeurt regelmatig. Zo nam CIDI scherp stelling tegen Israëlische beschieting van Beth Hanoun in de Gazastrook waarbij 21 Palestijnse burgers het leven verloren. Ook tijdens de oorlog tussen Hezbollah en Israel sprak ik op de manifestatie ‘tegen terreur, voor een veilig Israel’ op 20 juli 2006: “Ik treur met het Israëlische en Libanese volk om de onschuldige slachtoffers. (…) Elke onschuldige dode tijdens de recente geweldsuitbarsting is er een te veel.” Voor CIDI kan het Palestijns-Israelisch probleem alleen maar opgelost worden als er een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat in de Westelijke Jordaanover en Gazastrook tot stand komt en de Arabische wereld bereid is Israel te erkennen.

Voor EAJG is de ellende in het Midden Oosten alleen aan de ‘bezettingspolitiek’ van Israel te wijten. Daaruit blijkt opnieuw een gebrek aan historisch besef. Al vanaf de oprichting van Israel, ruim voordat de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook bezet werden, streefden alle Arabische buurstaten en de Palestijnse leiders ernaar Israel te vernietigen. Nog steeds is dat ten dele het geval. De Hamas-regering en Hezbollah zijn echt niet uit op de ‘bevrijding’ van de Westelijke Jordaanoever, maar willen de hele Joodse staat vervangen door een Islamitische.

De demonstratie van CIDI c.s. ‘tegen terreur, voor een veilig Israel’ op 20 juli, gebeurde tegen de achtergrond dat Hezbollah, dat niets te ‘bevrijden’ heeft, 15.000 Katjoesja raketten op Israel gericht had. Hezbollah was de strijd begonnen door twee Israëlische soldaten te gijzelen en het noorden van Israel te beschieten. Dat de gevechten in de dagen erna veel slachtoffers onder de Libanese burgers maakten, valt te betreuren. Evenals het aantal Israëlische burgerslachtoffers, overigens. De Dokwerker werd als plek gekozen, omdat dit in Amsterdam een trefpunt is van maatschappelijk protest. Het is een monument van verzet - geen beladen kamp - waarvan kleurrijk Nederland, krakers, communisten, milieu-ijveraars en antimonarchisten al tientallen jaren dankbaar gebruik maken. De Dokwerker refereert nog minder aan de Tweede Wereldoorlog, dan het monument op de Dam, dat door EAJG herhaaldelijk gebruikt wordt om tegen Israel te demonstreren. Dat gebeurde ondermeer op 22 juli. Extremistische Moslims, die samen met Een Ander Joods demonstreerden, riepen toen luidkeels: “Joden, het leger van Mohammed komt eraan.” Daarmee bedoelden zij dat de Joden onderworpen moeten worden aan Mohammed, of anders gedood of verdreven zullen worden.

En wat deed een Ander Joods Geluid, toen deze radicale taal uitgekraamd werd? Lieten hun demonstranten een protest horen? Nee, ze demonstreerden gewoon verder. Hun zwijgen toen, en hun spreken bij Westerbork zijn inderdaad een heel ander Joods geluid.

Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.