25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Doden bij zelfmoordaanslag in Eilat
Publicatiedatum: maandag 29 januari 2007 Auteur: De Redactie | 1.172 keer gelezen
Fatach, Terrorisme, Al-Aqsa Martelarenbrigade, Islamitische Jihad, Eilat »
(Novum/AP) - Bij een zelfmoordaanslag in een bakkerij in de Zuid-Israëlische stad Eilat zijn maandag behalve de dader drie personen om het leven gekomen. Het was de eerste zelfmoordaanslag in Israël in negen maanden en de eerste ooit in Eilat, Israëls zuidelijkste stad.

De Islamitische Jihad en de aan de Fatah-partij gelieerde Al Aqsa Martelarenbrigades eisten via een woordvoerder van de Islamitische Jihad gezamenlijk de verantwoordelijkheid op. De woordvoerder zei dat de dader afkomstig was van de Westoever.
De politie, die aanvankelijk meende van doen te hebben met een ongeluk of een afrekening, waarschuwde dat er meer potentiële aanslagplegers in Eilat konden rondlopen. De nooddiensten zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht.

De 45-jarige Benny Mazgini zei dat hij in een appartement tegenover de bakkerij was toen de explosie het gebouw deed schudden. Hij zei dat er enorm veel rook was en dat lichaamsdelen verspreid lagen over de stoep voor de bakkerij.
Eilat ligt ver van de belangrijkste Israëlische bevolkingscentra en was tot nu toe min of meer buiten het Palestijns-Israëlische conflict gebleven. De aanslag is ook schokkend omdat er al sinds april in Israël geen zelfmoordaanslag meer was gepleegd. De laatste aanslag, die twaalf levens eiste, vond plaats in Tel Aviv.

Een woordvoerder van Fatah veroordeelde de aanslag. "Wij zijn tegen elke operatie die is gericht tegen burgers, Israëlische of Palestijnse", zei hij.
De Hamas-regering heeft nog niet op de aanslag gereageerd. De Hamas kreeg zware kritiek toen zij naliet de aanslag in Tel Aviv te veroordelen.

Eilat ligt aan de Rode Zee, dicht bij de grens met Jordanië en Egypte. De Egyptische grens loopt vlak langs de stad en wordt regelmatig overschreden door smokkelaars die drugs en prostituees binnenbrengen. De autoriteiten zeiden niet uit te sluiten dat de dader van de aanslag via deze route het land is binnengekomen. Een andere mogelijkheid is dat de dader gebruik heeft gemaakt van een van de Palestijnse toeristenorganisaties die reizen naar Eilat organiseren.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.