14 Chesjwan 5782 | 20 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Chirac blundert met Iraanse atoombom
Publicatiedatum: vrijdag 02 februari 2007 Auteur: Bas Benneker | 1.036 keer gelezen
Iran, Frankrijk »
Een Iran met één of twee atoombommen zou geen groot gevaar betekenen. Dat zegt de Franse president Jacques Chirac in een vandaag gepubliceerd interview met journalisten van 'The New York Times' en het Franse magazine 'Le Nouvel Observateur'.

"Waar gaan ze die bom gooien?
" vraagt Chirac zich af. "Op Israël? Die bom zou nog geen tweehonderd meter ver komen voordat Teheran in de as zou worden gelegd." De president wees wel op het gevaar van een wildgroei van kernwapens en een wapenwedloop in het Midden-Oosten als Egypte en Saudie-Arabië Irans voorbeeld volgen. Maar met het weglachen van het risico van een Iraanse kernbom, staat Chirac wel lijnrecht tegenover de Amerikanen, voor wie de preventie van een Iraanse atoombom topprioriteit is.

Off the record
Chirac gaf het interview maandag, met als voorwaarde dat het vandaag pas gepubliceerd zou worden. Maar dinsdag kwam Chirac al op zijn stappen terug en riep hij de bewuste journalisten terug naar Parijs om zijn uitspraken te nuanceren. In een tweede interview zei hij dat zijn eerdere uitspraken off the record waren. Zo trok hij de uitspraak dat Teheran met de grond gelijk zou worden gemaakt, snel in. Ook nuanceerde hij zijn vrees dat Egypte en Saudi-Arabië het Iraanse voorbeeld zullen volgen. 'Ik liet me daartoe verleiden omdat ik dacht dat we off the record waren,' aldus Chirac, die ook nog zei zich niet te kunnen herinneren überhaupt over Israël gesproken te hebben.

Afwezig en nerveus
Volgens The New York Times was Chirac tijdens het eerste interview, aan het einde van de ochtend, afwezig en nerveus. Zijn handen trilden en hij vroeg zijn raadgevers meerdere keren om namen en datums. In het tweede interview, de volgende dag even na de lunch, leek de Franse president weer meer zelfverzekerd en relaxed.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.