16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Religieuze partijen zorgen voor verkiezingsgeweld
Publicatiedatum: woensdag 16 januari 2013 Auteur: De Redactie | 893 keer gelezen
Maatschappij, Charediem, Beit Shemesh »
De verkiezingen in Israël blijken altijd tot vijandelijkheden tussen linkse en rechts partijen uit te lokken. De diverse religieuze partijen vliegen elkaar letterlijk naar de keel.

Ongeveer tien procent van de Israëlische bevolking bestaat uit charediem, ultra-orthodoxe Joden. Tot voor kort stemden de meeste charediem op één van de orthodoxe partijen, Shas of Verenigd Torah Jodendom.

De meerderheid van de Sefardische (oosterse) chardiem stemde op Shas ('Wereldunie van Sefardisch-Joodse Torah Bewaarders'), die in de vorige Knessets steeds een krachtige partij was (nu 11 van de 120 zetels).

Maar dit jaar maakten twee prominenten zich los van Shas en vormden hun eigen partijen voor de verkiezingen van 22 januari. Rabbi Chaim Amsalem vormde de nieuwe partij Am Shalem (Verenigd Volk), en rabbi Amnon Yitzchak richte de partij Ko'ach Lehashpia (Kracht om de Beïnvloeden) op.

Rabbi Amsalem is een zeer gerespecteerd persoon, dus Shas was er voorzichtig mee hem openlijk aan te vallen. Maar rond rabbi Yitzchak bestaat een grotere controverse, en sommigen denken dat hij krankzinnig is. Daarom is de strijd tussen Shas en Ko'ach Lehashpia veel ernstiger.

Maandagavond hebben volgens berichten 150 Shas activisten een lezing door rabbi Yitzchak, in de Jeruzalemse voorstad Beit Shemesh, aangevallen. Terwijl de rabbijn de bijeenkomst toesprak gooide een van de activisten een gasgranaat in de hal.

Veel deelnemers klaagden over een branderig gevoel in hun ogen en op de huid, maar niemand had medische hulp nodig.

Functionarissen van Shas beweerden later dat rabbi Yitzchak's eigen mensen de gasgranaat hadden geopend in een poging Shas in de val te lokken.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.