2 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Te laat om Iraanse atoombom te stoppen'
Publicatiedatum: dinsdag 13 februari 2007 Auteur: ilonia | 1.404 keer gelezen
Iran, Europese Unie, Verenigde Naties, Nucleaire dreiging, Gabi Ashkenazi »
Het gaat Iran lukken om voldoende grondstoffen te maken voor een atoombom en daar is weinig aan te doen, staat in een document dat is opgesteld door de staf van Javier Solana, buitenlandcoördinator van de Europese Unie (EU).

Al die inspecties en sancties leveren niets op
Volgens de Britse krant Financial Times stellen de medewerkers van Solana ook dat technische problemen de enige oorzaak zijn van vertragingen van het Iraanse atoomprogramma. Sancties van de Verenigde Naties of het atoomagentschap IAEA en de diplomatieke lobby van Amerika en de EU hebben weinig tot niets uitgericht.

'We moeten verwachten dat Iran op een gegeven moment de mogelijkheid heeft om zoveel uranium te verrijken als nodig is voor een kernwapenprogramma,' staat in het document dat volgens de krant dateert van 7 februari en is uitgedeeld aan de 27 lidstaten vooraf aan de EU-top van ministers van Buitenlandse Zaken.

Diplomatie
Dit document is een tegenslag voor iedereen die hoopt op een diplomatieke oplossing voor de dromen van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad over een Iraanse atoombom. En deze conclusie steunt voorstanders van de meer agressieve aanpak.

Het was juist Solana die afgelopen zomer onderhandelde met Iran namens de EU en de veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat overleg, waarin werd geprobeerd Iran te verleiden met de belofte van economische hulp, liep op niets uit.

Intussen maakt Iran succes na succes bekend over het atoomprogramma, dat volgens Teheran uitsluitend bedoeld is voor kernenergie. Kenners stellen echter dat het programma is vertraagd, en dat Iran in 2015 een bom zou kunnen maken.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.