12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Palestijnen weigeren samen met Israël tegen FC Barcelona te voetballen voor de vrede
Publicatiedatum: zondag 24 februari 2013 Auteur: Redactie | 983 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Israelische gevangenissen, islamitische fascisme, Gezondheid en sport, Hongerstaking »
Jibril Rajoub (rechts), voorzitter van de Palestijnse Voetbal Federatie, schopt hier keihard de bal in eigen doel, liever dan met Israël te voetballen voor de vrede. Over de vriendschapsmatch in Israël tegen FC Barcelona zei hij: “Het onderwerp is een goed idee, een droom die zal uitkomen wanneer een einde komt aan de bezetting.”

Officiële vertegenwoordigers van het Palestijnse voetbal hebben gisteren vrijdag verklaard dat ze niet samen met Israëlische spelers een ploeg op het veld willen brengen om een match te spelen tegen FC Barcelona die bedoeld wordt om vrede te promoten.

Jibril Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse Voetbal Federatie, had een ontmoeting met Sandro Rosell, de voorzitter van FC Barcelona, en vertelde hem dat “er nog veel obstakels zijn” die een vriendschapsmatch in de weg staan. Rajoub is tevens de voorzitter van het Palestijnse Olympisch Comité voor de Spelen in Londen van 2012 en is ook lid van het Centrale Comité van Al Fatah, de partij van de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas.

Rosell had dit wel bedoelde initiatief afgelopen donderdag gelanceerd samen met de Israëlische president Shimon Peres. FC Barcelona is de meest geliefde buitenlandse voetbalploeg in zowel Israël als in de Palestijnse gebieden, vertelde Rosell aan de verslaggevers, waarbij hij Peres prees als een man die “veel gedaan heeft voor de vrede.”

Rosell zei dat het doel van Barcelona was om “de bruggen van vrede en dialoog te versterken” tussen Israëliërs en Palestijnen. Peres zei dat voetbal “barrières neerhaalt.” Beiden benadrukten dat de aangekondigde voetbalmatch “voor vrede en niet voor geldgewin” bedoeld was.

Echter Jibril Rajoub had blijkbaar niet veel zin om te voetballen voor de vrede en weigerde zijn voetballers te laten aantreden samen met Israëlische spelers met het excuus: ”Het onderwerp is een goed idee, een droom die zal uitkomen wanneer een einde komt aan de bezetting.” Nooit dus.

Want een toespraak van Jibril Rajoub van 9 maanden geleden leert ons beter begrijpen wat Jibril Rajoub bedoelde “obstakels” waarnaar hij verwees… 

Op de Palestijnse openbare televisie [PA TV van Al Fatah] werd op 17 mei 2012 de opening uitgezonden van het eerste Forum van Arabische vrouwelijke sportjournalisten. De opening werd bijgewoond door de premier van de Palestijnse Autoriteit Salam Fayyad. De voorzitter van het Palestijnse Olympisch Comité Jibril Rajoub hield er een toespraak. Hij is tevens lid van het Centrale Comité van Al Fatah.

In zijn speech zei Jibril Rajoub:

“Normalisatie met de bezetting is onmogelijk, onmogelijk, onmogelijk, zonder uitzondering …

Normalisatie betekent dat relatie tussen jou en mij normaal zal zijn, dat we samen kunnen sporten, in een gezamenlijk programma.

Ik zeg u: Er zal nooit normalisatie zijn in de sport.

De volgende keer zullen wij het Uitvoerend Comité in helikopters laten reizen… zodat ze geen Joden, geen duivels en geen Zionistische hoerenzonen  hoeven tegen te komen.”

Al Fatah heeft zich in de Oslo-akkoorden wel degelijk verplicht tot normalisering van de betrekkingen met Israël. En tot vredeseducatie…..

De aankondiging van het lovenswaardige initiatief gebeurde te midden van de onrust die al enkele dagen heerst op de West Bank. Gisteren vrijdag hielden de Palestijnen demonstraties in Jeruzalem en over de hele West Bank, uit solidariteit met een aantal opgesloten Palestijnse terroristen die graag vervroegd willen vrijkomen en in hongerstaking zijn gegaan in diverse Israëlische gevangenissen. De demonstraties escaleerden snel in geweld toen gemaskerde demonstranten begonnen met rotsstukken en Molotov coktails te gooien naar soldaten van het IDF in verschillende locaties.

Barcelona, die het logo van Unicef voert op zijn T-shirten, had voordien reeds interesse betoond om vrede te promoten in het gebied. In 2011 was de Spaanse club gastheer voor zes kinderen uit Israël en van de Palestijnse Autoriteit voor één van hun thuismatchen.

Supporters van de club in Gaza maakten zich in 2012 bijzonder boos omdat FC Barcelona de vrijgelaten soldaat Gilad Shalit een ticket had gegeven om één van zijn voetbalmatchen bij te wonen. Shalit werd vijf en een half jaar lang gegijzeld door Hamas ergens in een gat in de grond in de Gazastrook en in oktober 2011 geruild voor 1027 Palestijnse terroristen.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.