16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Vrouwen uit Beit Shemesh klagen de stad aan voor dwangmatige 'bescheidenheid'
Publicatiedatum: donderdag 28 februari 2013 Auteur: Redactie | 1.005 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem, Tsenioet [Ingetogenheid en Privacy], Beit Shemesh »

Een pasjkavil in Measjariem in Jeruzalem

In wijken zoals Mea Sjariem, Bne Braq of de stad Beit Shemesh, is het heel normaal om posters [pasjkavil] en borden te zien hangen waar vrouwen verzocht worden zich 'tsnioet' [bescheiden] te kleden. 

Vier religieuze vrouwen uit de 85000 tellende stad vlakbij Jeruzalem hebben de stad aangeklaagd. Zij voelen zich gedwongen om de kledingvoorschriften van de zeer vrome charediem op te moeten volgen. Toen een van de vrouwen een pasjkavil wilde afscheuren, werd zou door een van de zeer vrome charediem met stenen bekogeld.

"Er hangt een dreigende sfeer van herhaald geweld tegen vrouwen door mannen die denken dat ze niet tsnioes gekleed zijn," wordt er uitgelegd.

De stad weigert de borden weg te halen. Woordvoerester van de stad Matanya Rosenzoig vertelde: "er zijn meerdere pogingen gedaan door de politie om de borden te verwijderen. Maar er werden direct nieuwe borden geplaatst. Gemeentelijke toezichthouders staan in deze situatie met de handen in haar.” Daarom willen de vrouwen een compensatie van 25.000 sjekel [ongeveer 5000 euro] ter compensatie voor emotionele stress.

Beit Shemesh komt vaker in het nieuws door de religieuze spanningen. In december 2011 stapte een jong meisje uit Beit Shemesh uit de anonimiteit door het wangedrag van sommige zeer vrome charediem aan de kaak te stellen nadat zij - om haar kleding - verschillende malen op weg naar school door mannen werd aangevallen. Ook vonden rond die tijd een landelijk protest tegen scheiding van man en vrouw op staat en in de bus.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.