18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Minister van Shas-partij: de seksesegregatie een probleem
Publicatiedatum: dinsdag 05 maart 2013 Auteur: Redactie | 953 keer gelezen
Halacha, Redactie, Maatschappij, Charediem, Seksesegregatie »
Loelav-markt vlak voor Soekkos

Kort geleden heeft de minister van Religieuze Dienstverlening Yaakov Margi [Shas] verklaard dat vele rabbijnen en lokale begrafenisorganisaties [chevra kaddisja] ten onrechte strenge segregatie hanteren.

Margi reageerde op een vraag van Knesset lid van Yesh Atid Aliza Lavie. Lavie ondervroeg Margi naar aanleiding van recente rapporten die verklaren dat er segregatie bij begrafenissen plaats vinden die zover gaan dat vrouwen worden verteld dat zij hun gestorven dierbaren niet openlijk mogen loven.

"Onlangs hebben we een voorval in Kiryat Gat vernomen. Op de begraafplaats staan borden waarop vrouwen verzocht worden andere wastafels te gebruiken vanuit het oogpunt van tsnioes [ingetogenheid]. In andere gevallen worden vrouwen op een respectloze wijze door de chevra kaddisja behandeld. Ook worden vrouwen door hen beledigd," vertelt Lavi. Lavi noemt dit daarom ook "zeer problematisch".

De organisaties, aan wie zoveel macht gegeven is, zijn verantwoordelijk voor de interactie met de Israëlische burgers op moeilijkste momenten in het leven "wanneer hun doden voor hen liggen". Lavi maakt duidelijk dat daarop veel te weinig toezicht is.

"Dit heeft ook niets met halacha [Joods Wet] te maken," voegt ze er aan toe, "maar met de beslissingen die op lokaal niveau worden genomen door mensen zonder mandaat.

Inmiddels zijn de borden op de begraafplaats van Kiryat Gat in opdracht de bovengenoemde ministerie verwijderd. Ondanks dat vraagt Lavi af of het niet beter is duidelijke richtlijnen te vast te leggen en vergunningen pas verlengen wanneer vrouwen in staat worden gesteld op de begrafenissen van hun geliefden openlijk te loven.

"Zou het bovendien niet beter zijn dat het Ministerie voor Religieuze Dienstverlening toezicht op de chevra kaddisja verhoogt om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen?" vraagt ze zich af.

Minister Margi heeft Lavie volledig gelijk en geeft toe dat er lokale rabbijnen en chevra kaddisjazijn die hun eigen regels handhaven ondanks zij niet de mandaat hebben.

"We geven het toe, ik zal dit ook niet ontwijken of te verbergen," is zijn reactie naar Lavie, "het is jouw taak wanneer je dit opmerkt aan de kaak te stellen en ons werk is hier aan iets te doen en in de toekomst dit te voorkomen. Er is geen reden om vrouwen op de begraafplaats te discrimineren," concludeert hij.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.