17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnse eenheidsregering kan aan de slag
Publicatiedatum: zondag 18 maart 2007 Auteur: De Redactie | 1.036 keer gelezen
Fatach, Chamas, Palestijnse Autoriteit [PA], Verenigde Staten, PLO »
GAZA-STAD - De nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid kan aan de slag nadat ze zaterdag is beëdigd door president Mahmoud Abbas. Eerder gaf een overgrote meerderheid van het parlement zijn goedkeuring aan de nieuwe regeerploeg. Maar de politieke leiders wisten ondanks alle goede voornemens nog niet met een stem te spreken.
President Mahmoud Abbas van de nationalistische Fatah zei in zijn toespraak dat de Palestijnen "alle vormen van geweld verwerpen". Premier Ismail Haniyah van de strengislamitische Hamas liet echter weten dat "verzet in al zijn vormen het legitieme recht van de Palestijnen is".


De politici hopen dat de nieuwe regering een einde kan maken aan het onderlinge bloedvergieten en de financiële boycot door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël. De Israëlische regering herhaalde zaterdag nog eens dat het geen contact wil met de eenheidsregering.

Vrede
In zijn rede zei Abbas dat de Palestijnen Israël de hand reiken om "de vrede van vrijheid en gelijkheid te bereiken", aldus de BBC. Abbas hoopt dat de samenwerking tussen Hamas en Fatah een eind kan maken aan wat hij omschreef als "de belegering" van de Palestijnen.

Haniyah riep op tot de vorming van een Palestijnse staat in de in 1967 door Israël bezette Palestijnse gebieden. Zijn regering zal verder de door de Palestijnse Bevrijdingbeweging (PLO) gesloten akkoorden "respecteren", zei hij. De PLO tekende de vredesakkoorden met Israël.

Geïsoleerd
De Palestijnen zijn internationaal geïsoleerd sinds Hamas vorig jaar aan de macht kwam. Het Westen en Israël eisen dat Hamas eerst het geweld afzweert, de staat Israël erkent en de oude door de PLO gesloten vredesverdragen naleeft. Pas dan willen zij de boycot beëindigen. EU
De Europese Unie verwelkomde de kabinetsvorming, maar benadrukte dat hervatting van hulp afhangt van het beleid van de regering. "De EU zal het programma en de daden van de nieuwe regering en de ministers zorgvuldig beoordelen", aldus een verklaring van het Duitse voorzitterschap. Noorwegen liet zaterdag weten de banden met de nieuwe regering te normaliseren.

VS
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte zich veel kritischer. Een woordvoerder zei "verontrust en teleurgesteld" te zijn over de toespraak van Haniyah.

De parlementariërs kwamen bijeen in Ramallah en Gaza-stad. Reisbeperkingen opgelegd door Israël verhinderden een gezamenlijke sessie. Via een videolink stonden beide zittingen met elkaar in contact. Van de 132 parlementariërs waren er 87 aanwezig. Van hen stemden 83 voor de nieuwe regering. Van de afwezige parlementariërs zitten er 41 in Israëlische detentie.

De ministersploeg houdt vermoedelijk zondag hun eerste vergadering. Het is de eerste keer dat Hamas en Fatah samen in een regering zitten sinds de vorming van de Palestijnse Autoriteit in 1994.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.