12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel geschokt boycot van S. Hawking ; een SLIMME zet van Hawking?
Publicatiedatum: donderdag 09 mei 2013 Auteur: Redactie | 1.017 keer gelezen
Redactie, Boycot, Wetenschap, BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) »
De eminente natuurkundige Stephan Hawking heeft de conferentie voor ‘Facing Tomorrow’ geannuleerd. Deze vijfde jaarlijkse conferentie zal in juni plaats vinden en de gastheer zal President Shimon Peres zijn om zijn 90e verjaardag te vieren.

Onder een "academische boycot van Israël" heeft Hawking, die al tientallen jaren lijdt aan de ziekte van Lou Gehrig [ALS] en communiceert middels een geautomatiseerde voicesysteem, laten weten dat hij zijn naam niet aan de conferentie wilt binden. Dit om de Israëls vermeende bejegening van de Palestijnen. Daarbij lichtte hij zijn beslissing toe te melden dat hij deze beslissing heeft gemaakt op basis van overleg met zijn Palestijnse collega's en zijn kennis rond Palestina.

"Schandalig, ongepast en het opleggen van een boycot is onverenigbaar met een open democratisch dialoog," was de reactie van de voorzitter van Facing Tomorrow Israël Maimon. De vooraanstaande Israëlische academicus dr. Mordechai Schawartz heeft een open brief geschreven aan Hawking waarin hij opsomde welke andere landen hij zou moeten mijden. Zo schreef hij: "Zoals u weet bezet en onderdrukt Groot-Brittannië nog steeds Noord-Ierland, Schotland, Wales, Gibraltar, de Falklandeilanden (Malvina’s) en vele andere gebieden in de wereld. Daarom verwacht ik dat je aan mijn oproep gehoor zal geven - Boycot Groot-Brittanië’," schreef dr. Schwarz. "Zweden bezet nog steeds Lapland ... Spanje bezet en onderdrukt nog steeds de Basken en Catalonië ... Rusland bezet nog steeds vele gebieden in Europa en in Azië ... [en] de Verenigde Staten bezet nog steeds Indische gebieden en andere gebieden die met geweld van Mexico afgenomen zijn."

Wat opmerkelijk is, is dat ook een aantal reacties uit de Arabische hoek niet met Hawking eens zijn en hem reprimeerden. Zo schreef Raheem Kassam, de hoofdredacteur van de Commentator dat hij het betreurde dat de wetenschapper "ofwel afstand had gedaan van zijn inzet voor de wetenschappelijke methode of gewoon afstand had gedaan van zijn morele zin."

Ook de ADL [Anti Defamation League] heeft monde directeur Avraham Foxman middels een verklaring gereageerd en haar kritiek geuit op de beslissing van Hawking en noemde deze beslissing een "klap in het gezicht van de academische vrijheid... Dr. Hawking heeft zich ingelaten met de anti-Israel campagnes van boycot, desinvestering en sancties [organisatie BSD] die gebaseerd zijn op een weerzinwekkende en valse vergelijking van de Israëlische democratie met Apartheid. Het is triest dat een man met een immense intellect als Dr. Hawking niet in staat is de dubbele standaard en demonisering van deze anti-Israël beweging te herkennen. Ondertussen bezwijken de overgrote meerderheid van academici en ander publieke figuren niet voor de smeekbeden van een groep kortzichtige mensen. Hawking heeft zich aangesloten bij een relatief kleine groep bekrompen academici, entertainers en andere publieke figuren die hun gebrek aan respect tonen voor de academische vrijheid en bevordering van de vrije uitwisselingen van ideeën."

In de eerste instantie beweerde Tim Holt, de vertegenwoordiger van de Cambridge Universiteit, dat Hawking om gezondheidsredenen en niet vanwege een boycot van Israel zou wegblijven. De prominente universiteit liet toen weten dat het bericht over de boycot vanuit Hawking's kant niet echt is en noemde het bericht "fundamenteel onwaar". Al snel was het duidelijk dat Hawking Israël wel degelijke wilt boycotten.

De Italiaanse opinie schrijver Giulio Meotti vraagt af hoe Hawking zou kunnen overleven in zijn huidige situatie wanneer hij binnen een Arabisch regime zou leven. In de Arabische wereld worden gehandicapte mensen namelijk "de onzichtbare" genoemd, omdat zij uit het publieke oog worden gehouden. Dit terwijl het werk van Israël op gebied van ziekte en [mentale] handicap volgens Meotti al een boek verdienen. Zo is bij terroristen in Irak om gehandicapte vrouwen te gebruiken voor zelfmoordaanslagen.

In tegenstelling tot de Arabische landen, is in Israël heel gebruikelijk om kinderen met het syndroom van Down te betrekken in televisieprogramma's. Zo heeft een groep gehandicapte kinderen in de Mars van de Levenden gelopen. Er zijn in Israël ook nog speciale parken voor gehandicapte kinderen. En zo kunnen we talloze voorbeelden kunnen geven hoe Israël de gehandicapten in het dagelijks leven betrekken tot in de IDF toe.

Ook vraagt Meotti zich af of Hawking Israël zou blijven boycotten wanneer de op handen liggende doorbraak van Israëlische wetenschappers op gebied van ALS hem uiteindelijk zou kunnen helpen, zoals Israël inmiddels antwoord heeft op ziekten zoals Alzheimer, kanker [Weizmann Instituut in Rechovot] en een vaccin voor juveniele diabetes - en de ontdekking van de gen dat betrekking heeft tot een posttraumatische stress-stoornis voorkomt? "Chromosomen zullen nooit het laatste woord hebben," zei het Israëlische wonder professor Reuven Feuerstein ooit. De methode van Feuerstein werd door vele Europese landen overgenomen. Zo ook de 2248 kinderen van Tsjernobyl die naar Israel werden gebracht voor behandeling.

Betreft de ziekte van Hawking, heeft Israël een enzym ontdekte die de ziekte waaraan Hawking lijdt doet vertragen. Maar Israël heeft ook de medicijn Exelon ontwikkeld voor behandeling van Alzheimer of een traumatische hersenletsel.

Israël ontwikkelde een manier bedacht om de ziekte van Creutzfeldt Jakob [De Gekke Koeien Ziekte] in een vroeg stadium te diagnosticeren. En dit niet met de gebruikelijke ingrijpende biopsie van de hersenen, maar met een simpele urinetest.

Om het verhaal van het Midden-Oosten conflict en de morele afgrond van de BDS waar doodscultus vs. het recht van Israël om te leven verder te illustreren, vertelt Meotti in zijn opinie over Moshe Gottlieb die tijdens een bomaanslag in 2002 in Jeruzalem is vermoord. Moshe was op weg naar zijn werk in chesed [naastenliefde]. In 1978 had hij zijn goedbetaalde baan in New York opgegeven en trok met zijn gezin naar Jeruzalem waar hij zijn medische praktijk voor chronische zieken opzette naast zijn dagelijkse intensieve Torastudie.

Iedere dinsdag nam Moshe de bus van Jeruzalem naar Bne Braq, bij Tel Aviv, en deed daar vrijwilligerswerk bij een centrum voor kinderen met het syndroom van Down. Hij koos voor de dinsdagen, omdat Hasjem tijdens de Schepping de derde dag "twee keer zo goed" noemde. Moshe wilde daarom op die dag twee keer zoveel eer aan Hasjem geven. Op andere dagen van de week hielp hij zijn patienten. Het waren wanhopige gevallen, chronische patiënten en zwaar gehandicapten. Hij zorgde daarnaast ook nog eens 13 jaar voor een vrouw in een vegetatieve toestand met een indrukwekkende toewijding. Ook deed hij liefdadigheidswerk voor weeskinderen.

Gottliebs werk werd abrupt beëindigd door een terroristische aanslag door een dader van een volk dat Hawking en BDS steunt.

Dit is Israël. Dit is het land dat Hawking boycot op grond van vermeende Apartheid. Giulio Meotti concludeert vervolgens dat in Gaza en Ramallah Hawking als menselijke schild zou worden gebruikt terwijl hij in Israel vrijuit kan leven met alle nodige toegewijde aandacht die hij nodig heeft!

Facing Tomorrow is een jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst. Doorgaans trekt het vanuit de hele wereld leiders aan uit de politiek, wetenschap, het bedrijfsleven en de academische wereld.

 

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.