25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Abbas benoemt Palestijnse terrorist die in 1978 koelbloedig 38 Israëliërs vermoordde tot zijn adviseur
Publicatiedatum: woensdag 29 mei 2013 Auteur: Brabosh | 1.325 keer gelezen
Fatach, Gevangenenruil, PLO, Yasser Arafat, Israelische gevangenissen, (zelfmoord) aanslagen, islamitische fascisme, Tel Aviv, Hongerstaking »
Op 11 maart 1978 werden in deze autocar 37 dagjestoeristen vermoord en een Amerikaanse fotografe die toevallig in de buurt kiekjes maakte, door onder meer Dalal Mughrabi en haar bende criminelen. Hussein Fayyad, was één van de twee van een groep van elf Palestijnse terroristen die deze aanslag uitvoerde en overleefde.

In 1985 kwam hij vervroegd vrij naar aanleiding van een gevangenenruil. Eén van de voorwaarden van die vrijlating was dat hij niet mocht terugkeren naar de West Bank. Sindsdien verblijft hij in ballingschap in Algiers, de hoofdstad van Algerije.

Hussein Fayyad, één van de commandanten van de terreurgroep die in 1978 een aanslag uitvoerden, bekend als de Coastal Road Massacre, waarbij 38 Israëlische dagjestoeristen werden vermoord waarvan 13 kinderen, onthulde gisteren dinsdag dat hij door Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, werd benoemd tot één van zijn adviseurs. Al Fatah, de politieke partij waarvan Abbas voorzitter is, voerde in 1978 deze bloedige aanslag op bevel van wijlen Yasser Arafat.

Een nog erg jonge Hussein Fayyad ten tijde van de aanslag

hussein-fayyad2Fayyad overleefde – samen met een andere kompaan – de door hem gepleegde massamoord en werd opgesloten in een Israëlische gevangenis. Hij kwam echter vervroegd vrij naar aanleiding van een gevangenenruil met Israël, het zogeheten Jibril Akkoord, en werd op 21 mei 1985 als één van een groep van 1.150 gevangen Palestijnen vrijgelaten in ruil voor slechts 3 Israëlische soldaten: Yosef Grof, Nissim Salem en Hezi Shai. Zij zaten sinds 1982 opgesloten nadat ze tijdens de Eerste Libanon Oorlog gevangen waren genomen.

De benoeming van Hussein Fayyad tot adviseur van Abbas is in feite geen nieuws, want reeds in 2008 had Abbas een decreet ondertekend van diens aanstelling. Echter, Fayyad, die overigens geen familie is van PA premier Salam Fayyad, kloeg erover dat het PA leiderschap tot op heden niks had ondernomen om hem van die post te verzekeren. Hij beschuldigde tevens de PA ervan dat ze hem in de steek hadden gelaten en de hem beloofde financiële steun nog steeds niet ingelost hadden.

Fayyad, die tegenwoordig in de Algerijnse hoofdstad Algiers woont, is de afgelopen week in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen het feit dat de Palestijnse Autoriteit hem tot op heden elke hulp ontzegt. “Ik heb getracht vele PLO leiders te telefoneren maar ze weigeren mijn oproepen te beantwoorden,” vertelde Fayyad aan Palestijnse journalisten.

“Ik heb ook brieven verstuurd naar verschillende Palestijnse ministeries maar heb geen enkel antwoord ontvangen.” Fayyad klaagde er tevens over dat ook de ambassade van de PA in Algiers hem evenmin wilde helpen en dat ze hem met geweld uit de ambassade hadden geschopt.

Abbas Zaki, een lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, uiteindelijk heeft Hussein Fayyad gisteren dinsdag Fayyad opgebeld en hem dringend verzocht zijn hongerstaking te beëindigen. Hij prees Fayyad als een “strijder voor de Palestijnse revolutie” en en beloofde hem de kwestie te zullen aankaarten bij president Mahmoud Abbas.

Coastal Road Massacre 1978

11 maart 1978: Het resultaat van de ‘heldendaad’ van Hussein Fayyad en zijn kompanen van Al-Fatah…

In maart van 1978 pleegde de Palestijnse terroristen Hussein Fayyad, Dalal Mughrabi en nog negen anderen, één van de meest wrede en dodelijke terreuraanslagen in de geschiedenis van Israël. Zij en haar bende terroristen landden in rubber boten op een strand in de buurt van Tel Aviv. Op dat strand was de Amerikaanse fotografe Gail Rubin doende met het fotograferen van zeldzame vogels. Nadat ze haar eerst ondervraagden, hebben de terroristen haar in koelen bloede vermoord. Vervolgens kaapten ze een Israëlische touringbus op de nabijgelegen kustweg en slachtten alle inzittenden af. Balans: doden 37 burgers, 12 van hen kinderen.

Israëlisch herdenkingsmonument opgedragen aan de 38 slachtoffers van de ‘Bus of Blood’, de aanslag van 21 maart 1978. Het monument bevind zich aan de Kustautostrade nr 2 aan het snelwegknooppunt van Glilot nabij Tel Aviv.

De bloedige aanslag, gekend als de “Coastal Road Massacre 1978″ was gepland door Abu Jihad en uitgevoerd door Yasser Arafats terreurorganisatie Al-Fatah, een factie van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie). De aanslag gebeurde tijdens de vredesonderhandelingen in Camp David tussen Menachem Begin en Anwar Sadat, met het doel om Israël te doen afzien van een mogelijke vredesovereenkomst tussen Egypte en Israël. Desondanks werd op 26 maart 1979 het vredesverdrag door beide landen ondertekend en werd Egypte het eerste Arabische land (Jordanië zal in 1993 volgen) dat het bestaansrecht van Israël erkende en normale betrekkingen met de Joodse staat vooropstelde.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.