4 Tewet 5782 | 08 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hooggerechtshof: Winkels Tel Aviv dicht op Sjabbat
Publicatiedatum: donderdag 04 juli 2013 Auteur: De Redactie | 1.005 keer gelezen
Maatschappij, Tel Aviv, Sjabbat »

Tel Aviv geldt als een van de meest genoemde metropolen ter wereld. De grote stad aan de Middellandse Zee is als geen andere plaats in Israël een symbool van vrijheid en pluriformiteit.

In geheel Israël geldt de Shabbat, dus de zaterdag, als wettelijke rustdag, waarop het niet is toegestaan supermarkten en andere winkels te openen. In Tel Aviv heeft men echter de afgelopen jaren deze wet omzeild.

Jarenlang was het voor de 410.000 inwoners van de metropool geen probleem om op Shabbat inkopen te doen, gemoedelijk in een café te zitten of naar de film te gaan. De bedrijven namen het op de koop toe, om regelmatig kleine boetes te betalen voor hun illegale opening.

Dat gaat nu veranderen. In een arrest heeft het Hooggerechtshof bekend gemaakt, dat de stad de openingstijden van winkels en ook van bioscopen op zaterdag opnieuw moet reguleren.

De exploitanten van kleine zaken en familiebedrijven hadden geklaagd over de gangbare praktijk, omdat zij zich economisch benadeeld zagen. De huidige handhaving van de shabbatsluiting betekende een marktvoordeel voor grote ondernemingen, omdat kleine bedrijven de regelmatige geldboetes niet kunnen opbrengen.

Het Hooggerechtshof was het eens met deze argumenten en heeft de stad Tel Aviv nu 60 dagen de tijd gegeven om een oplossing te vinden. Het mag niet zo zijn, dat de stad de nu toegepaste praktijk zou onderschrijven en daar ook nog voordeel van zou hebben.

In een eerste stellingname verklaarde burgemeester Ron Huldai, dat Tel Aviv een vrije stad zal blijven. Het gaat er nu om, een oplossing te vinden tussen shabbatsrust en vrijheid, waarvan alle burgers van de stad Tel Aviv voordeel kunnen hebben.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.