19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Charedische [orthodoxe] leiders zoeken oplossing voor toename diefstal op sjabbat
Publicatiedatum: zondag 07 juli 2013 Auteur: Redactie | 887 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem, Sjabbat »
De leiders van de Charedische gemeenschap in Jeruzalem hopen dat een particuliere beveiligingsbedrijf een einde zal maken aan de golf van diefstallen tijdens Sjabbat. 

Wanneer een charedisch gezin tijdens sjabbat wordt bestolen, kan er geen aangifte gedaan worden omdat de Sjabbat alleen verbroken mag worden wanneer er sprake is van pakoeach nefesj, het redden van een leven.

Omdat het toch noodzakelijk is om de diefstallen tijdens Sjabbat aan banden te kunnen leggen, moet er creatief gedacht worden. Er doemt namelijk nog een probleem op.

Wanneer er door families achteraf zoveel meldingen worden gemaakt van diefstallen tijdens sjabbat, loopt de gemeenschap het gevaar dat ook charedische politieagenten de heiligste dag van de week voor surveilleren in gezet worden.

Daarom hebben de leiders van de gemeenschap een niet-Joodse beveiligingsbedrijf benaderd die op Sjabbat  bewakers leveren aan de gemeenschap.

De rabbijnen schreven in een brief aan de bewoners: "In het kader dat de toenemende diefstallen tijdens Sjabbat in onze buurt onhoudbaar begint te worden, hebben wij besloten te handelen naar de klachten die bij ons zijn binnengekomen. Om 'het kwaad uit ons midden te verwijderen' zijn wij van plan tot externe bronnen met expertise aan te wenden."

"Wij hopen hiermee dat deze particuliere beveiligingsbedrijf met ons tot een oplossing zal komen," schreef Ezra Berger, de beheerder van de gemeenschap van de Charedische wijk Ramat Shlomo in Jeruzalem.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.