18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
UNESCO wederom in opspraak in Israel
Publicatiedatum: zondag 07 juli 2013 Auteur: Redactie | 869 keer gelezen
Redactie, Verenigde Naties, Verislamitiseren van Joodse heiligdommen, UNESCO »
Zoals vaker heeft UNESCO, de in Parijs gevestigde organisatie van de VN voor onderwijs, wetenschap en cultuur, weer voor ophef gezorgd in Israël. Na acties door het graf van aartsmoeder Rachel uit te roepen als een Islamitische moskee en het verislamiseren van het Joodse erfgoed, lijkt de oorlog tussen Israël en UNESCO weer opgelaaid.

Onlangs stuurde de VN een delegatie naar de Joodse hoofdstad Jeruzalem, maar Israel heeft hen de toegang tot het heilige Land geweigerd. In 1981 werd Jeruzalem namelijk op de werelderfgoedlijst geplaatst, maar vorige maand kreeg Israël de officiële mededeling dat men de Oude Stad opnieuw wilden inspecteren. Als tegenprestatie zou er vijf anti-Israëlische resoluties van de agenda geschrapt worden. 

Israël die niet voor één gat is te vangen, vertrouwde dit voorstel niet en Israël had gelijk. Het werd al snel duidelijk dat de ware bedoeling was dat de delegatie de door Israël vermeende bezette gebieden wilden bezoeken. Ze hadden afspraken gepland met Arabische 'activisten', Palestijnse 'politici' maar ook uitgesproken terroristen. Doel van hun bezoek: Palestijnse 'culturele' plaatsen inspecteren.

Daarnaast heeft Israël UNESCO de wacht aangezegd en UNESCO flink aan de tand gevoeld over de passage van een Palestijns gesponsorde resolutie die Israël veroordeelt voor zijn activiteiten in Jeruzalem.

In een reactie zei het Ministerie van Buitenlandse Zaken middels een woordvoerder: “Dit is een zwarte dag voor UNESCO, een dag die de organisatie uit zijn geschiedenis zal willen wissen omdat het handelt buiten de grenzen van de werkelijkheid.”

Sinds 2011 accepteert de VN-organisatie UNESCO ‘Palestina’ als volwaardig lid. Sindsdien bakkeleien Israël en de PA voortdurend over het werk van UNESCO in Jeruzalem. UNESCO schaart zich achter de PA.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.