19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Egypte brandt, Syrië begraaft duizenden doden, maar Kerry wil absoluut vrede brengen in Israël!
Publicatiedatum: woensdag 10 juli 2013 Auteur: Hagai Segal | Vertaling en bijschrift: Brabosh | 962 keer gelezen
Arabische Lente, Vredesproces, Syrië, Egypte »

Gelukkig zijn de Verenigde Naties altijd present daar waar de wereldgemeenschap haar prioriteiten legt

Zelfs The New York Times spreekt zijn verbijstering uit over de energie waarmee John Kerry momenteel probeert een ontmoeting te tegelen tussen premier Netanjahoe en president Mahmoud Abbas. “Egypte staat in brand, Syrië begraaft zijn doden met het duizendtal, maar Kerry moét en zàl hoe dan ook vrede brengen naar het “vredige Tel Aviv,” zoals door deze invloedrijke Amerikaanse krant wordt bericht.

“Het Israëlisch-Palestijnse conflict, eens een grimmig symbool en een bron van ergernis in de Arabische wereld, is nu al bijna een bijzaak geworden in een Midden-Oosten dat wordt opgevreten door sektarische geschil(en) en economische ellende… En toch gelooft John Kerry, gesteund door Obama, nog steeds dat het aanpakken van het probleem de inspanning waard is,” schrijft The New York Times.

In de weinig maanden nadat hij zijn kantoor betrok, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken het gebied meer keren bezocht dan zijn voorgangster Hillary Clinton tijdens haar volledige ambtstermijn. Schijnbaar, moet dit te maken hebben met de persoonlijke planningsproblemen van Kerry, maar in werkelijkheid is de frequentie van zijn bezoeken een indicatie van een ernstig probleem op federaal niveau.

De enorme hoeveelheid energie die Kerry investeert in een poging om Sisyfusiaanse uitdagingen te overwinnen, plaatst hier het Amerikaanse buitenlands beleid in een belachelijk licht. De Amerikanen kunnen geen vrede maken Arabieren en andere Arabieren, toch geloven ze dat ze vrede kunnen maken tussen Israël en de Palestijnen. Washington is er herhaaldelijk niet in geslaagd om de situatie in Egypte en Syrië te begrijpen, maar denkt wel dat het een goed inzicht heeft in de situatie in Jeruzalem en Ramallah.

Is het mogelijk dat John Kerry begaafder is dan alle Amerikaanse bemiddelaars die vóór hem kwamen? Helemaal niet. Hij stelde zijn onkunde bloot in Midden-Oosten kwesties toen hij als belangrijke senator hij het belang onderstreepte om de Syrische president Assad te verwelkomen in de familie van de naties, ontmoette de Syrische leider tweemaal in Damascus en overlaadde hem met complimenten.

De bemiddelingsvaardigheden van Kerry zijn beperkt tot het onder druk zetten van Israël om gevaarlijke concessies te doen voor het heil van onderhandelingen die gedoemd zijn om nergens naar te leiden. Hij heeft de intellectuele en diplomatieke kwaliteiten niet om een permanente overeenkomst te bedenken die beide partijen tevreden kan stellen. Hij is een blinde verdediger van een onmogelijke visie en is zijn eigen kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Indien zich alsnog een mirakel zou voordoen en Kerry slaagt in het vestigen van een Palestijnse staat, zal het spoedig veranderen in een nieuw Syrië of – in het beste geval – een nieuw Egypte. Dit is reeds in Gaza gebeurd nadat wij ons onder de aanmoediging van Amerika hebben terugtrokken uit de Strook. Hetzelfde staat ongetwijfeld ook in Ramallah te gebeuren. Gezien het halsbrekende tempo van de Arabische Lente, is het helemaal niet zeker dat Kerry zijn Nobelprijs zal winnen, vooraleer de Arabische Lente Palestina heeft bereikt.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.