11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
150 miljoen Europese volwassenen koesteren anti-semitische gevoelens
Publicatiedatum: donderdag 11 juli 2013 Auteur: Lea Farkash | 1.052 keer gelezen
Lea Farkash, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Europese Unie »

Duitse Süddeutsche Zeitung

Hoe ver is het antisemitisme al gevorderd? Volgens Manfred Gerstenfeld, de auteur van het boek  “Demonizing Israel and the Jews” koesteren meer dan 150 miljoen Europese volwassenen antisemitische gevoelens. Ze beschouwen Israël als 'een duivel die een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen voert.'

Hoewel het cijfer hoog en moeilijk te bevestigen lijkt, denken experts dat het accuraat is. Zelfs non-believers geven toe dat antisemitisme in Europa onomkeerbaar is geworden en het leven voor de joden op het continent snel onverdraaglijk zal worden. De leiders van de EU hullen zich ondertussen in stilzwijgen en wachten de resultaten van een allesomvattende studie omtrent antisemitisme af. Uit de eerste resultaten zou blijken dat een ongewoon hoog aantal joden het slachtoffer is geworden van onregelmatigheden en pesterijen.

Gerstenfeld baseert zijn claim op een studie van de universiteit van Bieleveld uit 2012. 40% van de 8.000 deelnemers bevestigden de drastische stelling dat ‘Israël een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen voert’. In Polen ondersteunde 63% van de respondenten die claim; in Duitsland 48% en in Portugal 49%. Gerstenfeld extrapoleerde die 40% daarna naar de volledige Europese bevolking.
Een andere studie bevestigt deze gegevens. Uit soortgelijk Noors onderzoek blijkt dat 38% van de ondervraagden vindt ‘dat Israël de Palestijnen behandeld zoals de nazis de joden behandelden’.
Professor Robert Wistrich van de Hebreeuwse universiteit en een vooraanstaand expert inzake antisemitisme spreekt Gerstenfelds claim tegen:

'Het feit dat 40% van 8.000 mensen zegt dat Israël de Palestijnen vernietigt bewijst niet dat 150 miljoen Europeanen antisemieten zijn. Een persoon die zegt dat ‘Israël een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen voert’ is:
a) een complete idioot,
b) weet niet wat een vernietigingsoorlog is
c) begrijpt niets van de Holocaust, noch van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Het zegt niet dat die persoon een antisemiet is; het zegt enkel dat het een complete idioot is. Ik kan wel aannemen dat er 150 miljoen idioten in Europa zijn, maar ik veronderstel niet dat ze daarom ook alle antisemitisch zijn.’

'De meeste Europeanen denken niet al te veel na over Israël en de joden. Ze hebben wel wat anders te doen,' zegt Rabbi Abraham Cooper, die deken is van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles. 'Ze denken er enkel over na wanneer de Palestijnse kwestie aan bod komt en die wordt door de media meestal sterk gekleurd gebracht. Het antisemitisme bestaat, maar het is niet onomkeerbaar. Alleen moet er werk van worden gemaakt.'

Interessant in dat verband is de jaarlijkse studie van het Kantor Center van de universiteit van Tel Aviv. Daaruit moet blijken dat 2012 het jaar was waarin geweld tegen joden in Europa aanzienlijk toenam, meer bepaald in Hongarije, Griekenland Oekraïne en Frankrijk.

EU-diplomaten die door de Times of Israël werden gecontacteerd wilden geen commentaar geven. Zoals eerder vermeld wachten ze de resultaten van een grootscheepse studie in 9 Europese landen af, die in oktober moet verschijnen.

De eerste resultaten liegen er niet om:
- 1 op 4 joden zegt in de voorbije 12 maanden op zijn minst een keer met antisemitische pesterijen te zijn geconfronteerd.
- 7% is de voorbije 5 jaar fysisch belaagd of bedreigd. (Een recent geval van lesbofobe en antisemitische agressie in Aartselaar bij Antwerpen werd door de Vlaamse pers amper gerapporteerd; de politie van Aartselaar wilde het gewelddadig incident als “onbelangrijk” klasseren.)
- tussen 40 en 50% van de Belgische, Hongaarse en Franse joden zegt emigratie te overwegen omdat ze zich niet langer veilig voelen.
Volgens Sandra de Waele van de EU-delegatie voor Israël zal de Europese Commissie de nationale overheden er op wijzen dat xenofobisch en racistisch gedrag geen plaats heeft in onze samenleving. Maar joodse antisemitische activisten vinden dat soort verklaringen onvoldoende: ‘De joodse geschiedenis in het na-oorlogse Europa is ten einde. Ze is voorbij. Ze sterft een trage dood,’ zegt Wistrich. ‘Inspanningen om het antisemitisme te overwinnen zijn belangijk, maar kansloos. De kracht van de haat neemt enkel toe en ze is veel sterker dan mensen vandaag begrijpen.’

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.