19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geen wet tegen gebed van Joden op de Tempelberg, maar vooral niet buigen!
Publicatiedatum: maandag 15 juli 2013 Auteur: Redactie | 1.010 keer gelezen
Apartheid, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Maatschappij, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen, De Misjkan en de Bejt Hamiqdasj »

De Cotton Poort

Hoewel volgens het Israëlische Gerechtshof geen wet bestaat dat Joden verbiedt om te dawnen [bidden] op de Tempelberg, waarschuwt de politie dat je als Jood niet op de Tempelberg moet buigen, dat een onderdeel vormt van onze Achttiende Gebed en Aleinoe.

Waar ooit onze Bejt Hamiqdasj – Tempel - stond, staan op die plek de Islamistische Rotskoepel en de Al Aqsa moskee. Het hele gebied boven de Kotel staat onder Islamitische bestuur. Dit heeft als gevolg dat Joden er niet welkom zijn, laat staan daar niet mogen dawnen.

Toen enkele weken geleden ongeveer 150 Joodse schoolkinderen de Tempelberg bezochten, werd dit weer heel duidelijk.

De kinderen moesten voordat ze de Tempelberg bezochten een uur in de hitte staan. Ze werden vervolgens in drie groepen verdeeld zodat zij niet de moslims zouden storen. Toen ze eindelijk boven kwamen, bogen enkele kinderen uit respect voor de meest heilige Joodse plaats. De politie die dat zagen waren gelijk op plaats van 'delict' en dreigde de reisleider te arresteren en vermaanden de kinderen.

Deze moeilijkheden vormen een structureel probleem. Zelfs de politiek bemoeit zich hiermee. Zoals eerder geschreven zijn er onlangs jongeren op de Tempelberg gearresteerd omdat zij stiekem hadden.

Nog recenter geleden, werd een andere Joodse jongen gearresteerd. Toen hij vrij kwam kreeg hij een 'straatverbod' in de Oude Stad van 15 dagen. Echter het Gerechtshof van Jeruzalem was het daar niet mee eens en heeft het verzoek afgewezen waardoor de jongen de Oude Stad weer kan bezoeken.

Hoewel het dawnen op de Tempelberg een netelige politieke kwestie is, zo oordeelde de rechter, is dit geen misdaad. Ook oordeelde de rechter dat het verbieden van dawenen op de Tempelberg een beperking is in de Vrijheid van g'dsdienst en levensovertuiging, wat juist de basis vormt van de Verklaring van de Onafhankelijkheid van de Staat Israël en basiswetten van de Knesset. Een soortgelijke uitspraak over dwanen op de Tempelberg is enkele maanden geleden ook gedaan.

De jongen werd juridisch bijgestaan door Honenu. De advocaten van Honenu vertelden dat de jongen had geprobeerd om op een vrijdagmiddag via de Cotton Poort de Tempelberg te bereiken om daar voor Sjabbat te dawnen. Tijdens zijn gebed werd hij door een Arabische oproerkraaier geschopt, maar het was de Joodse jongen die gearresteerd werd. 

Ondanks het late uur, nam de politie alle tijd van de wereld om zich voor te bereiden om de jongen voor te leiden voor de rechter, waardoor de jongen gedwongen werd de hele Sjabbat opgesloten te zitten in zijn cel. Motse Sjabbat, de zaterdagavond, werd de jongen eindelijk voor de rechter geleid en deze was duidelijk: de rechter hekelde de manier waarop de politie deze zaak heeft afgehandeld en sommeerde dat de jongen direct vrij gelaten moest worden. Ook verwierp de rechter het verzoek van de politie om de jongen buiten de Oude Stad te houden. De rechter verwees in zijn argumentatie naar de recente rel die door moslima's op de Tempelberg werd veroorzaakt. Toen had de politie ook geen straatverbod tegen de vrouwen ingewilligd.

"De beslissing van de rechter is van groot belang," legt de advocaat van de jongen - Itamar Ben-Gvit - uit. "Ik hoop daarom ook dat de politie de uitspraak aandachtig zal bestuderen en deze ook zal internaliseren. Want het recht van gebed in dit land is niet alleen voor de Women of the Wall, maar ook voor Joden die graag de Tempel herbouwd zien. Het gevolg van deze beslissing is dus dat het géén misdaad is om op de Tempelberg te dawnen. Wanneer de politie pogingen doet de gebeden te stoppen, is dat tegen de wet."

Al jaren terroriseren moslims de heiligste plaats van de Joden door dikwijls met stenen te gooien en fysiek en verbaal Joden aan te vallen. De politie werkt aan deze agressie mee door Joden die op de Tempelberg dawnen te arresteren.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.