16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Buitenpaleis van David Hamelech [koning David] gevonden!
Publicatiedatum: donderdag 18 juli 2013 Auteur: Redactie | 1.028 keer gelezen
Redactie, Archeologie, Beit Shemesh »
Archeologen hebben onlangs drie unieke gebouwen opgegraven. Een van de drie gebouwen is naar alle waarschijnlijk het buitenpaleis van David Hamelech [koning David].

De openbare gebouwen zijn uniek in hun soort. De gebouwen, die in het gebied van Judea zijn ontdekt, dateren uit de tiende eeuw voor de gewone jaartelling. Dat was de periode dat Dawied hamelech over Jeruzalem regeerde.

Archeoloog aan de Hebreeuwse Universiteit Yossie Garfinkel en ambtenaar van de Archeologische Autoriteit Saar Ganor bevestigen dat een van de gebouwen inderdaad een buitenpaleis is van Dawied Hamelech.

Het paleis bevat kamers die bestemd lijken voor verblijf. Deze conclusie wordt getrokken onder andere op basis van de grootte en de ligging van het gebouw. Het gebouw staat namelijk boven op een hoge heuvel en kijkt neer op de andere gebouwen in de stad. Daarnaast heeft het gebouw een wijds uitzicht op het westen. Op heldere dagen is zelfs de Middellandse Zeer zichtbaar.

Naast het paleis staat een gebouw dat op een pak- of werkhuis lijkt. Dit kan een bewijs zijn dat daar metaal werd bewerkt en andere industriële werkzaamheden werden verricht. De terreinen worden aangevuld met voedselopslag en andere voorwerpen.

Een derde gebouw was waarschijnlijk een administratief centrum voor inning van belastingen op het gewas van de boeren in dat gebied, aldus het team.

De gebouwen werden ongeveer 1400 jaar nadat ze werden gebouwd - tijdens de Byzantijnse periode - gedeeltelijk verwoest. Later werden de gebouwen gebruikt voor de huisvesting van de dieren van bedoeïenen. Zij noemden de plaats 'Khirbet Daoud', ook wel 'Dawieds ondergang'.

In een verklaring vertellen Garfinkel en Ganor: "Tot nu toe hebben nog geen andere paleizen kunnen vinden die gedateerd zijn uit de tijdperk van de tiende eeuw voor de gewoonte jaartelling. Khirbet Qeiyafa was blijkbaar in 980 voor de gewone jaartelling vernietigd in een van de oorlogen tussen de Joden en de Filistijnen. Het paleis en anderen vondsten geven ons wel een duidelijk inzicht in de geschiedenis van de Judese koningen.”

Als gevolg van deze vondst, hebben de Archeologische Autoriteit samen met het ministerie van Milieu en Huisvesting een groot bouwproject geannuleerd. In plaats daarvan zal dit gebied als een nationaal natuurpark - waar Israel zo bekent om staat - worden ingericht die ongetwijfeld een groot aantal bezoekers zal trekken naar het buitenpaleis van Dawied Hamelech.

De opgegraven vondsten vormen een onderdeel van een zeven jarige archeologisch project bij de Khirbet Qeiyafa, ook wel bekent als de Elah Vesting in de buurt van Beit Shemesh. Men vermoed dat deze plek de Bijbelse stad Sha'arayim is. Deze stad was zwaar versterkt, wat een typisch voorbeeld is van de Judese steden uit de periode van de koningen en de verwoesting van de eerste Tempel.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.