12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Antwoord op de EU boycot: bouwen!
Publicatiedatum: vrijdag 19 juli 2013 Auteur: Redactie | 918 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Redactie, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, 'Nederzettingen', BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) »
Maar liefst 31 Knessetleden hebben premier Binyamin Netanyahu opgeroepen de bevriezing op de bouw in Yesha [Judea en Samaria] te beëindigen. Dit als reactie op het besluit van de Europese Unie om producten uit delen van Israel die in 1967 zijn bevrijdt, te boycotten.

"In de afgelopen dagen zijn we getuige geweest van een poging van de Europese Unie om de staat Israël te intimideren. Wij eisen daarom een onmiddellijke hervatting van de bouw in Judea en Samaria," schreven de Knessetleden. Verder vroeg de Knesset aan Netanyahu om de geplande aanbestedingen uit te voeren en om vergunningen af ??te geven voor nieuwe woningen in Yesha.

De petitie is in navolging van de een gelijksoortige oproep van de Legal Forum voor het Land Israel die de regering had opgeroepen om te reageren op de bevindingen van het rapport Levi, dat oordeelde dat de Israëlische aanwezigheid in Yesha volgens het Internationaal Recht legaal is. Ook bevat het een goedkeuring voor de nog ongeautoriseerde gemeenschappen in Yesha.

Palestijnen krijgen een vrijkaartje
Dinsdag, op Tisja B'Av, werd het in Israel bekend dat de Europese Unie een decreet tegen Israel heeft uitgevaardigd waarin zij haar lidstaten heeft verboden samen te werken met organisaties in Yesha. Dit behelst overdacht van middelen, het geven van studiebeurzen en onderzoeksubsidies. De decreet gaat vandaag, 19 juli, in werking tot 2020.

Directeur van de ADL, Anti Deformation League, veroordeelde het decreet en schreef onder meer naar Catherine Ashton, de EU-chef: "President Mahmoud Abbas heeft het vredesproces gedraineerd met zijn randvoorwaarden. Maar wat doet de Europese Unie? Israel onder druk zetten. Wie krijg een vrijkaartje? De Palestijnen."

EU-boycot schaadt ook de Palestijnen
Via de Israëlische media heeft een hoge ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit laten weren dat veel mensen in Ramallah niet blij zijn met het decreet vanuit de Europese Unie. "Wij hebben van onze kant een aantal ambtenaren van de Europese Unie, van de Palestijnse Autoriteit en ook in Israël aangesproken en verzocht het decreet terug te draaien,” zei de PA-woordvoerder, die niet bij name wil worden genoemd.

Net als bevriezing van woningen in Yesha, heeft de decreet veel negatieve gevolgen op economische en op sociaal gebied. Vele Palestijnen die voor Israëlische organisaties werken in Yesha raken werkloos. Men is zelfs erg bang voor massaontslagen van Palestijnse werknemers in de industriële gebieden van Yesha.

Sammer Darawsha werkt in een kas in de buurt van de nederzetting Halamish bij een Israëlisch-Palestijnse landbouwproject, gefinancierd door de Europese Unie. Ze zegt: "De beslissing raakt iedereen, Jood of Palestijn. Als zij onze broodwinning wegnemen, wat voor soort vrede zal dan hier heersen?"

Een zakenman gaf te kennen dat een groot deel van de arbeidsmarkt in Yesha Palestijns is.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.