27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
IDF verklaart: soldaten waren fout om een Palestijns jongetje in hechtenis te nemen
Publicatiedatum: maandag 22 juli 2013 Auteur: Redactie | 903 keer gelezen
IDF, Redactie, IsraĆ«lische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, Wegterreur en stenen-gooien »
De Israëlische soldaten die twee weken geleden een Palestijns jongetje van 5 onder detentie hebben gesteld omdat het kind stenen gooide, worden door de IDF in het ongelijk gesteld.

Generaal majoor Nitzan Alon, het hoofd van het IDF Centrale Commando zei: "We hebben een fout gemaakt door zowel de jongen als zijn vader vast te houden. Dit incident doet meer kwaad dan goed." 

Alon heeft zijn beoordeling zijn commandanten duidelijke instructies gegeven dat hun soldaten het protocol voor bewaring van kinderen op de letter moeten volgen. De wettelijke ondergrens van de leeftijd dat een kind verantwoordelijk gesteld kan worden is namelijk 12 jaar.

Het omstreden incident werd op video vastgelegd en op Youtube geupload door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem. Daarop kun je zien dat het jongetje, Wadi Maswadeh, werd opgepakt nadat hij nabij Ma'araat Hamachpela, de graven van de aartsvaders, een steen naar een auto gooide. Zijn intentie, naar zijn eigen zeggen, was het mikken van een steen op een hond, maar hij zou per ongeluk een auto hebben geraakt.

Zijn vader Karim Maswada werd samen met zijn zoontje meegenomen naar een legerbasis, waarbij de video toont dat de vader gebonden en geblinddoekt was. De twee werden later meegenomen door de Palestijnse politie, die hen ondervraagd hebben voordat ze werden vrijgelaten.

Achteraf zou het jongetje geen stenen naar een hond hebben gegooid, maar volgens berichtgevingen zou hij naar militairen stenen gegooid hebben.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.