19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Steun voor nederzettingen langs de grenzen
Publicatiedatum: maandag 05 augustus 2013 Auteur: Tommu Müller | 789 keer gelezen
Yesha - Westbank, Vredesproces, Maatschappij »

Het Israëlische kabinet heeft zondag een nieuwe prioriteitenlijst goedgekeurd, waarop alle steden en gemeenten vermeld staan die speciale overheidssubsidies zullen krijgen voor hun ontwikkeling.

In het licht van de nieuwe vredesbesprekingen met de Palestijnen is de lijst politiek explosief. Nieuw op de lijst zijn verscheidene kleine Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Hiervoor werden andere steden geschrapt, waaronder de steden Kiryat Malachi en Kiryat Gat in het zuiden van het land. Geschrapt werden ook de nederzettingen Alon Shhvut, Ofra, Efrat en Beitar Illit (foto), de snelst groeiende ultraorthodoxe nederzetting.

Van de 600 gemeenten op de lijst liggen er ongeveer 90 buiten de 'Groene Lijn', dat wil zeggen in gebieden die worden opgeëist door de Palestijnen. De lijst bevat een groot aantal gemeenschappen langs de noordgrens en in de buurt van de Gazastrook. Ze worden beschouwd als bedreigd en krijgen daarom speciale ondersteuning.

De lijst is omstreden binnen de regerende coalitie. Minister van Milieubescherming Amir Peretz, die zich onthield van stemming, bekritiseerde de lijst als 'politiek gemotiveerd'. Het kan niet zo zijn, dat vanwege vermeende veiligheidsbelangen nederzettingen zouden worden gesteund die buiten de 'groene lijn' liggen en als illegaal worden beschouwd.

De grote Israëlische bakkerij Achva heeft dit weekeinde aangekondigd, dat hij in de kolonistenstad Ariël in Samaria een grote nieuwe fabriek gaat bouwen voor omstreeks ? 25 miljoen shekel (ruim 5 miljoen euro). De fabriek wordt demonstratief gebouwd in een gebied, waarin Joodse bedrijven worden geboycot door de Europese Unie.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.