12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen verbranden Barcelona shirts
Publicatiedatum: dinsdag 06 augustus 2013 Auteur: Missing Peace met kleine toevoegingen van Likud en Devorah | 992 keer gelezen
Maatschappij, Antisemitisme buitenland, Shimon Peres, Gezondheid en sport »

De Spaanse voetbalclub Barcelona bracht dit weekend een bezoek aan Israël en aan de gebieden onder Palestijns zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever.

Het doel van Barcelona was om een bijdrage te leveren aan de vrede tussen Palestijnen en Israëli’s. Het team bracht onder andere een bezoek aan Bethlehem en hield een openbare training met jonge Palestijnse voetballers in het nieuwe stadion in het dorp Doura bij Hebron.

Ook was er een ontmoeting tussen Palestijnse president Mahmoud Abbas en de sterren van Barcelona. Later werd het team ook ontvangen door de Israëlische leiders en men bracht een bezoek aan de oude stad van Jeruzalem

Het initiatief voor het bezoek kwam van president Shimon Peres van Israël. Deze probeerde al eerder om samen met Barcelona voorzitter Sandro Rosell om in Spanje een wedstrijd te organiseren tussen zijn team en een gemengd team van Israëlische en Palestijnse voetballers.

Dit initiatief mislukte omdat Fatah leider Jibril Rajoub, die ook voorzitter is van de Palestijnse voetbalbond, niet inging op de uitnodiging omdat volgens hem “de bezetting eerst moest eindigen”.

[Toevoeging Likoed: Raboub zei ook dat sport het beste middel is om racisme te bestrijden. Vervolgens riep hij op tot een sportboycot tegen Israël! Omdat Israël zou "ophitsen tegen Arabieren". Deze zelfbenoemde 'antiracist' is berucht vanwege zijn uitspraken op televisie dat hij "geen Joodse klootzakken wil tegenkomen" en dat hij liever vandaag dan morgen "een atoombom op Israël zou willen gooien".]

Nu voor het eerst in vijf jaar de Palestijnen weer met Israël praten over een eventueel vredesakkoord was het interessant om te zien hoe de partijen omgingen met de vredesmissie van Barcelona.

De Palestijnse president Abbas benadrukte tijdens de ontvangst met het team van Barcelona dat dit de eerste keer was dat het team een bezoek bracht aan Palestina, dat hij het land van de profeten noemde. Abbas zei verder dat Barcelona een boodschap van vrede meebracht en dat de Palestijnse Autoriteit nu directe vredesbesprekingen voerde.

De Israëlische president Peres  sprak voornamelijk over het motto ‘sport verbroedert’. Hij zei dat voetbal hoop creëert voor alle kinderen en dat het Peres Centrum voor Vrede daarom wedstrijden organiseert tussen Israëlische en Palestijnse kinderen. Hij zei verder dat Barcelona een boodschapper van vrede, vriendschap en solidariteit is.

Pogingen om ook nu een team van Palestijnse en Israëlische spelers te laten spelen in Tel Aviv strandden echter opnieuw op een Palestijnse weigering. In plaats daarvan hield Barcelona voetbaldemonstraties in Doura op de Westelijke Jordaanoever en in het Bloomfield stadion in Tel Aviv. Israël nodigde 500 Palestijnen uit om het evenement in Tel Aviv bij te wonen. Het Israëlische verzoek om 400 Israëlische burgers de training in Doura te laten bijwonen werd door de Palestijnen echter afgewezen.

Lionel Messi met de rabbijn van de Kotel en Heilige Plaatsen Shmuel Rabinovich staat aan de Klaagmuur in Jeruzalem

Palestijnen en Arabieren woedend
Veel Palestijnen en Arabieren zijn woedend over dit vredesinitiatief vanwege het bezoek van FC Barcelona. Zeker omdat de Argentijnse profvoetballer Lionel Messie  Lionel Messi een briefje in de gleuven van de Kotel stopte. De foto bovenaan dit artikel laat zien hoe Palestijnen hun Barcelona shirts demonstratief verbranden.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.