17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Mythe: Israel is gesticht uit schuldgevoel
Publicatiedatum: donderdag 08 augustus 2013 Auteur: Daniel Greenfield | Vertaald door Brabosh | 1.039 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Mythen, Zionisme, Tutu, De Onafhankelijkheidsoorlog »

Een veel verspreide fabel is dat Israël werd gesticht “omdat Europa zich schuldig voelde voor de Holocaust.” Deze linkse mythe wordt op grote schaal herhaald, meest recent door Desmond Tutu. Terwijl het schaamteloos vals op een niveau blijft hangen, zodat zelfs de meest serieuze anti-Israëlische historicus het kan herkennen, blijft het voortbestaan omdat het haar functie is Israël te delegitimiseren als het product van de naoorlogse koloniale schuld, in plaats van het te erkennen als het resultaat van langdurige Israëlische nationale aspiraties.

Israël werd niet opgericht in 1947. In 1947, was Israël al een goed functionerend land met een taal, cultuur, landbouw, universiteiten, kranten en een militaire strijdkracht, die bewezen heeft dat het zich kan verdedigen tegen de legers van verschillende Arabische landen. Het enige dat er na de holocaust gebeurde was een stemming in de Verenigde Naties in 1947 voor een verdeelplan dat nooit werd uitgevoerd omdat de Arabische wereld in de plaats van verkoos om te proberen Israël te vernietigen.

Hoe dan ook zou Israël de onafhankelijkheid uitgeroepen en gevochten hebben voor haar eigen voortbestaan met precies dezelfde uitkomst, ongeacht resolutie 181 van de Verenigde Naties. Deze stemming wordt vaak omschreven als het creëren van Israël, maar het was eerder een poging om de grenzen van Israël vast te leggen die mislukte, omdat de Arabische genocidale vijandigheid zich niet enkel keerde in de richting van Israël maar in de richting van de Joden in de Arabische landen.

Evenmin heeft het naoorlogse Europese kolonialisme Israël opgericht. Groot-Brittannië, dat de koloniale macht was in de regio, was tegen de onafhankelijkheid van Israël en onthield zich tijdens die stemming in de Verenigde Naties. De meerderheid van de stemmen voor resolutie 181 kwamen uit niet-Europese landen, voornamelijk uit Latijns-Amerika en Oost-Europa, zoals Bolivia, Brazilië, Panama, Peru en Polen, Oekraïne en de Sovjet-Unie.

7 Europese landen stemden voor de resolutie, de meesten waren Noord-Europese landen zoals Zweden en Denemarken, die slechts een beperkte impact van de Holocaust hadden ervaren. 12 Latijns-Amerikaanse landen hebben ja gestemd. Het dubbele in aantal dus. En het waren allemaal landen met hun eigen nationale aspiraties en die gevochten hadden tegen het kolonialisme.

Post-Holocaust schuld was niet de reden waarom resolutie 181 werd aangenomen. Minder dan een derde van de 33 stemmen kwamen uit landen waar de holocaust had plaatsgevonden. De redenen waren divers en verschillend. Sommige Latijns-Amerikaanse landen identificeerden zich met de nationale aspiraties van Israël en sommigen waren enkel uit op economische banden.

Truman werd beïnvloed door zijn wens om de Joodse stemmen achter zich te krijgen tijdens de aanstaande verkiezingen. De Sovjet-Unie wilde het koloniale programma van Groot-Brittannië saboteren. De motieven van de verschillende landen zijn gevarieerd en complex. Iran bijvoorbeeld had tegen de resolutie gestemd, en toch werd het het tweede land dat de nieuwe staat Israël zal erkennen.

Linkse activisten blijven er op hameren dat resolutie 181 een racistische daad was, maar feit is dat de helft van de landen die voor de resolutie hebben gestemd niet-blanke landen waren, en de meeste van de landen die voor stemden niet-Europees waren.

Daarom is de mythe dat Israël werd opgericht na de holocaust door Europeanen die zich schuldig voelden, een mythe die de ronde is gaan doen bij iedereen, van Desmond Tutu tot Wallace Shawn en Barack Obama, precies omdat het enkel maar een mythe is. Israël zou ongeacht de holocaust of VN-resolutie 181, die toch in de eerste plaats werd goedgekeurd door niet-Europese landen, ook hebben bestaan.

Degenen die deze mythe blijven herhalen demonstreren ofwel hun absolute onwetendheid ofwel hun extreme leugenachtigheid.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.