19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
'100.000 kolonisten weg bij twee-staten oplossing'
Publicatiedatum: donderdag 12 september 2013 Auteur: Tommy Müller | 765 keer gelezen
Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Vredesproces, Zionisme, Tweestatenoplossing »
Indien Israël het met de Palestijnen eens wordt over een twee-staten-oplossing, dan moeten minstens 100.000 Joodse kolonisten de Westbank verlaten.

Dat is op dit moment politiek niet haalbaar, benadrukte Gilead Sher, voormalig stafchef en politiek coördinator van premier Barack (1999-2001), tijdens een veiligheidsconferentie in Jeruzalem. Minstens een derde deel van de Joodse bevolking in Judea en Samaria zou voor een nieuwe Palestijnse Staat moeten wijken.
De overige kolonisten, in de grote Joodse steden zoals Ma'ale Adumim en Ariel, kunnen blijven, indien de Palestijnen instemmen met ruiling van grondgebied.

De kleine nederzettingen en buitenposten, die veelal uit enkele wooncontainers bestaan, moeten verplicht worden opgeruimd. Daar is Israël niet op voorbereid, meende Sher, die vroeger zelf vredesonderhandelingen heeft gevoerd met de Palestijnen. Het is onduidelijk wat er moet gebeuren met Joodse enclaves zoals in Hebron of met nederzettingen die ver van de wapenstilstandsgrenzen van 1968 zijn opgericht zoals Itamar.
Het Israëlische publiek heeft het afschrikwekkende voorbeeld van de Gazastrook voor ogen. Sinds de ontruiming van het kustgebied aan de Middellandse Zee wordt het [o.a.] door Hamas gebruikt als raketbasis, om het zuiden van Israël te terroriseren.

Volgens Gilead Sher is momenteel een duurzame vredesovereenkomst tussen Israëli's en Palestijnen niet mogelijk. In het beste geval kunnen de momentele onderhandelingen leiden tot een tijdelijke oplossing. Israël zou eerst een 'masterplan' nodig hebben voor de terugtrekking van de kolonisten uit de Westbank.

Het is de vraag of de Palestijnen eigenlijk wel bereid zijn om compromissen te sluiten. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vóór de huidige vredesonderhandelingen verklaard, dat hij in een toekomstige Palestijnse Staat geen enkele Joodse kolonist of soldaat wil zien. Hamas, dat over de Gazastrook regeert, heeft onderhandelingen met Israël algeheel afgewezen en stelt er terreuraanslagen voor in de plaats.

Abbas eist de verdeling van Jeruzalem, om het oostelijke deel tot hoofdstad van de Palestijnse Staat te maken. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst een deling van Jeruzalem beslist af, waarbij hij weet dat de grote meerderheid van het volk achter hem staat.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.