24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
President Shimon Peres bezoekt Nederland
Publicatiedatum: maandag 30 september 2013 Auteur: Redactie | 829 keer gelezen
Redactie, Shimon Peres, Nederland tav Israel en Joden in NL »

"Je hoort hier een stem die is doorgedrongen in de geschiedenis... ik ben ontroerd."
President Shimon Peres, 29 september 2013 in het Anne Frank Huis.

De 90 jarige Israëlische president Shimon Peres is gisteren op het Nederlandse bodem geland voor een drie daags bezoek. Gisteren bezocht hij de Hollandsche Schouwburg en gaf hij een toespraak in de Portugese Synagoge.


Ook bezocht hij het Anne Frank huis. Omdat hij dit op het laatste moment heeft aangegeven het Huis te bezoeken, was dit deel van het programma geheim in verband met de beveiliging. Deze was hierdoor niet op niveau.

Vandaag heeft de president het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof bezocht. Het laatst genoemde orgaan heeft hij uitvoerig geprezen. De president werd daar hartelijk ontvangen door voorzitter Peter Tomka van het hof dat in het Vredespaleis zetelt. Peres sprak achter gesloten deuren met de rechters van het ICJ. Hij gaf daarna in een korte toespraak opnieuw de visie van de Israëlische regering weer op het Midden-Oosten en Iran. Hij wees met milde woorden de rechters weer op het feit dat de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani niet op zijn mooie toespraken moet beoordelen. Hij moet op zijn daden worden beoordeeld en daarom "moeten alle opties openblijven” om Iran onder druk te zetten. Verder beklemtoonde hij dat de relaties tussen Israël en het internationale hof uitstekend zijn. Hij zei dat Israël niet altijd blij is met formuleringen van het hof, maar Israël zou de rechtspraak van het ICJ erkennen.

Ook vond vandaag in de namiddag de opname voor College Tour plaats in de Ridderzaal in Den Haag. De president was de gast. Vooraf zijn er geen afspraken zijn gemaakt over wat wel en wat niet besproken mag worden. De uitzending wordt aanstaande vrijdagavond uitgezonden.

Morgen, dinsdag, zal de president op audiëntie bij koning Willem-Alexander gaan en zal hij een ontmoeting hebben met premier Mark Rutte op het Catshuis. Ook zal de president de leden van de eerste en tweede kamer in de Eerste Kamer toespreken. Het gebeurt zelden dat een staatshoofd Kamerleden toespreekt in de Eerste Kamer.

De dag zal worden afgesloten met een diner die koning Willem-Alexander en koningin Máxima hem zullen aanbieden.

De redactie van Jodendom-online heeft vanuit haar eigen bronnen vernomen dat het bezoek van president Peres aan Nederland met name om het waterproject gaat. Dit waterproject - waar koning Willem-Alexander in Israël betrokken is - onder druk staat door de VN. Dit omdat de VN meent dat het het project in bezet gebied plaats vindt. Deze druk is naar waarschijnlijkheid ook de reden geweest waarom het voorgenomen staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Israel in augustus geannuleerd is.


Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.