24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Na bijna 75 jaar erkent Hongarije schuld
Publicatiedatum: woensdag 02 oktober 2013 Auteur: Redactie | 957 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Sjoa (Holocaust), Hongarije »

Monde vice-premier Tibor Navracsics, erkent Hongarije na bijna 75 jaar dat het land medeschuldig was aan de Jodenvervolging en moord op honderden miljoenen Joden tijdens de Sjoa [Holocaust].

Tijdens een internationale conferentie over antisemitisme en Joods Leven in Europa, beloofde Navracsics dat zijn regering alle politieke en wettelijke middelen zal aangrijpen om het opkomend antisemitisme in Hongarije de kop in te drukken.

Ondanks Hongarije een van de grootste Joodse gemeenschap heeft van bijna 100.000 Joden, is de groei van het antisemitisme explosief. Dit mede dankzij de ultra-rechtse partij Jobbik die de laatste jaren enorme winst heeft geboekt en inmiddels met 43 zetels twee na de grootste partij in het Hongaarse parlement is. Zo heeft er afgelopen mei een anti-joodse demonstratie plaats gevonden in Hongarije. Men men meende dat het Joodse invloed in het Oost-Europese land te groot begint worden.

Onlangs nog, op 17 september, werden stukken zeep vastgespijkerd aan het hek van de synagoge van Szeged. Dit was een directe verwijzing dat de nazi's zeep maakten van de lichamen van Joden.

Navracsics lichtte toe dat in de communistische tijd te weinig werd onderwezen over de rol van Hongarije met betrekking tot de Jodenvervolging tijdens de Sjoa. Het dilemma waarin de Hongaarse regering nu zou bevinden is waar de vrijheid van meningsuiting ophoudt en het antisemitisme begint.

Tijdens de Sjoa was Miklos Horthy in Hongarije aan de macht. Hoewel hij met de nazi's samenwerkte, bezetten de nazi's Hongarije in maart 1944. Dit na diverse pogingen van de Hongaarse regering om met de geallieerden een afzonderlijke wapenstilstand te sluiten. April 1944 verliet het eerste transport richting gaskamers. Half mei begonnen de massadeportaties, waardoor in juli al bijna 438.000 Joden waren weggesleept. Duitsland had ondertussen beraamd om 742.000 Joden uit Hongarije [zie de Duitse 'begroting' met de vermelding van 'Ungarn'] te deporteren.

Na de val van Horthy, eind 1944, werden nog eens tienduizenden Joden uit Boedapest weggevoerd.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.