24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nederlandse premier Rutte: geen etikettering van Israƫlische producten afkomstig uit West Bank
Publicatiedatum: dinsdag 08 oktober 2013 Auteur: Yossi Lempkowicz | Vertaald door Brabosh | 820 keer gelezen
Yesha - Westbank, Antisemitisme buitenland, Shimon Peres, 'Nederzettingen', Nederland tav Israel en Joden in NL, BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) »
De Nederlandse premier Mark Rutte (L) verwelkomt de Israëlische president Shimon Peres in het Catshuis in Den Haag

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gezegd dat producten uit nederzettingen op de West Bank voorlopig het label ‘Made van Israël’ kunnen dragen en benadrukte dat zijn land zich verzet tegen de boycot goederen afkomstig uit Israël. Sprekend op een gezamenlijke persconferentie tijdens een bezoek aan Nederland van de Israëlische president Shimon Peres, zei Rutte ook dat de kwestie van de etikettering van producten uit de nederzettingen – die is geïnitieerd door een aantal landen binnen de EU – zelfs niet had overwogen in het land.

Eerder dit jaar, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dat producten uit de Westelijke Jordaanoever, Golanhoogte en Oost-Jeruzalem niet langer het label ‘Made in Israel’ konden dragen “om de consumenten te beschermen.” Wat betreft de nieuwe controversiële EU richtlijnen die het Israëlische entiteiten voorbij de Groene Lijn bannen van elke EU-financiering en subsidies, zei premier Rutte dat zijn land “binnen de Europese Unie werkt om een consensus te bereiken en een oplossing te vinden om het vredesproces niet te schaden.”

Peres bedankte de premier en zei: “Europa, net zoals Israël, begrijpt dat het Israëlisch-Palestijnse conflict alleen kan worden opgelost door middel van onderhandelingen en dialoog, niet door middel van sancties. Een dag na de Europese aankondiging, kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de hervatting aan van de besprekingen voor de duur van negen maanden – als er een deal wordt bereikt tussen de partijen zal er geen noodzaak zijn voor Europese sancties, dan zullen zij niet relevant zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Europa niet van plan is om de onderhandelingen te bemoeilijken, maar als de sancties ten uitvoer worden gelegd, dan zal dat het effect zijn.”

Peres heeft Nederland, als een centraal lid van de Europese Unie, en andere Europese landen opgeroepen zich te verzetten tegen de Iraanse nucleaire dreiging en om Iran niet toe te staan om zijn race om lange-afstandsraketten met kernkoppen te verwerven, te voltooien. “De steun van Europa is belangrijk voor het voorkomen van de Iraanse dreiging. Ik hoop dat nieuwe stemgeluiden een nieuwe werkelijkheid naar Iran zullen brengen – maar nucleaire wapens voor massavernietiging zijn een bedreiging voor de hele wereld en we moeten werken om te voorkomen dat Iran kernwapens kan produceren,” zei hij.

Tijdens de ontmoeting hebben de Israëlische president en de premier van Nederland ook gesproken over de Iraanse nucleaire dreiging, de situatie in Syrië en de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen. Eerder op dinsdag, begon Peres de derde dag van zijn staatsbezoek aan Nederland met een bezoek aan het Paleis Noordeinde in Den Haag, waar hij werd ontvangen door koning Willem-Alexander. De twee inspecteerden een erewacht, groetten de nationale volksliederen en hielden toen een besloten vergadering.

Aan het begin van de vergadering, verwelkomde koning Willem-Alexander president Peres en zei dat het voor hem een grote eer was om de president van de staat Israël te ontvangen als zijn eerste officiële gast van het Paleis. De koning voegde eraan toe dat hij Israël tijdens een aantal gelegenheden had bezocht en altijd onder de indruk was van het land en zijn volk en dat hij uitkeek naar een versterking van de betrekkingen tussen de twee landen.

Later op de avond, plande Peres om een toespraak te houden voor de twee kamers van het Nederlandse parlement alvorens eregast te zijn op een staatsdiner dat werd gehost door koning Willem-Alexander.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.