3 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
UNESCO keurt andermaal zes resoluties goed die Israël veroordelen
Publicatiedatum: dinsdag 08 oktober 2013 Auteur: Brabosh | 850 keer gelezen
Verenigde Naties, VN resolutie, Verislamitiseren van Joodse heiligdommen, UNESCO »
De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) heeft niet minder dan zes resoluties aangenomen die Israël veroordelen tijdens zijn 192ste zitting van de 56 leden tellende Raad van Bestuur in Parijs op vrijdag.

In zijn 6de resolutie bekritiseert de culturele organisatie van de Verenigde Naties Israël voor het niet nakomen van een overeenkomst die in april werd bereikt, die een bezoek mogelijk maakte van een delegatie van UNESCO die de Oude Stad van Jeruzalem wilde inspecteren. In mei jl. annuleerde Israël op het laatste moment dat bezoek.

Het bezoek werd aangekondigd als een mogelijk teken van een dooi in de betrekkingen tussen Israël en de UNESCO, nadat Jeruzalem alle banden met UNESCO had doorgesneden nadat de VN-organisatie een Palestijnse staat erkende in 2011. Een regeringsfunctionaris zei dat de annulering het gevolg was van Palestijnse ‘politisering’ van de VN-missie die in strijd was met de overeengekomen parameters van het bezoek.

Israël had in april aangekondigd dat het een missie van UNESCO zou mogelijk maken om in mei de Oude Stad te bezoeken, in ruil voor een akkoord met de Palestijnen om een VN-debat uit te stellen over vijf resoluties waarin de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever werd veroordeeld.

UNESCO-leden hebben op vrijdag deze vijf eerder hangende resoluties alsnog goedgekeurd die Israël veroordelen voor een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder het behoud van archeologische vindplaatsen in de Oude Stad, de bouw van een bezoekerscentrum, het plan om een lift te bouwen aan de Westelijke Muur (in het Westen gekend als de Klaagmuur ofte de Kottel).

Daarnaast beschuldigingen van archeologische opgravingen die naar verluidt schade zouden toebrengen aan islamitische sites boven op de Tempelberg, de vermeende drooglegging van opvoedkundige en culturele instellingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en plannen om te investeren in locaties die het beschouwd als Palestijns nationaal erfgoed zoals bv. het Graf van de Patriarchen.

Het Arabisch en Islamitisch blok binnen de VN-organisatie leidde het streven naar de goedkeuring van de besluiten, gesteund door Rusland en Frankrijk. Het Verenigd Koninkrijk en Italië onthielden zich van de stemming, terwijl de VS het enige land was dat tegenstemde. De Israëlische afgevaardigde aan de organisatie, Nimrod Barkan, veroordeelde de besluiten en noemde de bevooroordeeldheid jegens Israël door de UNESCO ‘obsessief.’

UNESCO was de eerste VN-organisatie die het lidmaatschap van de Palestijnse staat accepteerde na de mislukte poging van president Mahmoud Abbas in 2011 om opwaardering voor Palestina te bereiken. Echter, een jaar later, werd tijdens de Algemene Vergadering van de VN de status van Palestina opgewaardeerd tot waarnemend niet-lidstaat. UNESCO verloor door al deze kwakkels naar schatting 80 miljoen dollar jaarlijks aan Amerikaanse donaties als gevolg van de toelating van de Palestijnen tot de UNESCO.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.