25 Aw 5781 | 03 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joodse pionier redt leven van een Arabier
Publicatiedatum: zaterdag 12 oktober 2013 Auteur: De Redactie | 701 keer gelezen
Maatschappij, Samenwerking met Arabieren, [ex]moslims en Joden »
De media wekken vaak de indruk dat Joden en Palestijnen niet samen kunnen leven. De werkelijkheid is meestal totaal anders dan de media ons willen doen geloven.

Bij de Damascuspoort in de oude stad van Jeruzalem zie je dagelijks mensen uit alle culturen en religies voorbijgaan. Het oude Jeruzalem is een smeltkroes van mensen met botsende wereldvisies. Orthodoxe Joden worden hier regelmatig lastig gevallen en zelfs aangevallen.

Daarom is het volgende bericht zo vermeldenswaard: In augustus redde een Joodse pionier (door Arabische en westerse media ‘kolonist’ genoemd) bij de Damascuspoort het leven van de in Jeruzalem wonende Palestijn Hitam As Chani. Hitam kreeg tijdens zijn werk een zware elektrische schok.

Chaim Atais, die naast zijn werk vrijwilliger is bij Joodse eerste hulpdienst Hatzalah, bevond zich juist op dat moment op de plaats des onheils. Hij zag de Arabier op de grond liggen, rende naar hem toe om eerste hulp te bieden. Hitams hart klopte op dat moment al niet meer. Chaim begon het slachtoffer direct te reanimeren en uiteindelijk lukte het hem om Hitam weer tot leven te wekken. Opmerkelijk is dat geen enkele Arabische voorbijganger een poging deed om hem bij te staan of extra hulp in te roepen.

Toen Chaim korte tijd later Hitam in zijn huis in de oude stad bezocht, werd hem gevraagd naar zijn drijfveer, zei hij: ‘Het is onze plicht om iedereen te helpen die hulp nodig heeft, of het nou gaat om een moslim, christen of Jood.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.