19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Leger Israël mengt zich in strijd
Publicatiedatum: dinsdag 15 mei 2007 Auteur: ilonia | 1.062 keer gelezen
Fatach, Chamas, Al-nakba »
(Novum/AP) - Leden van Hamas hebben dinsdag een trainingskamp voor aan Fatah gelieerde Palestijnse grensbewakers bij de grensovergang Karni tussen de Gazastrook en Israël aangevallen en acht leden gedood van een andere veiligheidsdienst van Fatah die uitrukte om de collega's hulp te bieden.

Ook Israël opende even het vuur, wat de vrees wekt dat het niet lang zal duren voor het land betrokken raakt bij het interne Palestijnse conflict. De laatste uitbarsting van deze week heeft al aan twintig mensen het leven gekost. Elf doden vielen dinsdag.

De grensovergang Karni, 'de levensader van Gaza' genoemd omdat daar alle vracht passeert, wordt op grond van een overeenkomst met Israël bewaakt door de Palestijnse Presidentiële Garde. Het trainingskamp is opgezet met hulp van een Amerikaans veiligheidsteam dat grensbewakers opleidt in het controleren van vracht en bagage.

De strijdmacht van Hamas bestookte het kamp dinsdagmorgen met raketten, raketgranaten en mortieren, zei een woordvoerder van de Presidentiële Garde. "We beschouwen dit als een ernstige provocatie en een in koelen bloede gepleegde misdaad", zei hij. Toen eenheden van een andere veiligheidsdienst van Fatah op het tumult afkwamen werden zij door Hamas-strijders overvallen, zeiden ooggetuigen. Een jeep vol met Fatah-agenten die onder vuur kwam en van de weg af raakte, werd door de Hamas-strijders omsingeld en met kogels doorzeefd, zei een getuige die in een nabijgelegen fabriek werkt. "Het was ongelooflijk. Moge Allah ons bijstaan", zei de man. Ziekenhuis- en veiligheidspersoneel zei dat bij de overval op de jeep acht doden waren gevallen.

Het Israëlische leger zei dat zijn troepen het vuur hadden geopend op twee strijders die op de grens afkwamen en dat een van de twee daarbij was gedood. Vastgesteld werd dat het ging om een lid van de Presidentiële Garde die zijn kameraden te hulp wilde komen. Enkele uren later werd in Gaza-stad een aan Fatah gelieerde veiligheidsagent gedood bij een confrontatie met Hamas-strijders, zei een collega van de gedode man. Bij een ander treffen viel nog een dode, maar bij welke partij die hoorde was nog niet bekend.

Ooggetuigen van de strijd bij Karni zeiden dat de Hamas-strijdmacht de aftocht blies toen drie Israëlische tanks kwamen afrijden op de grensovergang, die na het uitbreken van de gevechten door Israël werd gesloten.

Israël had zich bij de jongste uitbarsting van het Palestijnse geweld tot nu toe afzijdig gehouden. Twee mortierinslagen in Israël bij Karni werden genegeerd met het argument dat die kennelijk samenhingen met de strijd tussen Hamas en Fatah. Maar het daarop volgende gevecht bij de grens maakt het twijfelachtig of Israël nog lang aan de zijlijn kan blijven staan. Er is in Israël al gesproken over eventuele grootschalige militaire actie in de Gazastrook in antwoord op herhaalde raketaanvallen op Zuid-Israël, maar daar is nog geen besluit over genomen. Maandagavond kwamen Hamas en Fatah een nieuwe wapenstilstand overeen, maar dinsdagmorgen klonk overal in de Gazastrook al weer geweervuur. In Gaza-stad bleven de meeste bewoners voor de tweede achtereenvolgende dag angstig in huis zitten. Salman Abu Arafeh zei dat de kogels van een vuurgevecht maandag door de ramen van zijn huis vlogen en het hem onmogelijk maakten zijn vrouw en zijn gillende kinderen, die in andere kamers zaten, te bereiken. Hij had vier uur in de hal gezeten en kon geen kant uit. Inmiddels had de familie bank en stoelen op hun kant gezet om zich daar bij volgende gevechten achter te kunnen verschuilen.

President Mahmoud Abbas riep vanaf de Westoever op tot onmiddellijke uitvoering van een door de regering opgesteld veiligheidsplan dat voorziet in een samenvoeging van de vijandelijke strijdgroepen onder één commando. De opsteller van het plan, minister van binnenlandse zaken Hani Kawasmeh, trad maandag af met de beschuldiging dat zowel Hamas als Fatah hem geen kans had gegeven zijn plannen uit te voeren.

Ondanks de oproep van Abbas, gedaan in een rede ter gelegenheid van Naqba (Catastrofe) Dag, de herdenking van de verdrijving van de Palestijnen uit Israël in de oorlog van 1948, lijkt de gezamenlijke regering die in maart is aangetreden niet van zins of bij machte het geweld te beëindigen. Hamas-premier Ismail Haniyeh zei in een Naqba-toespraak dat de Palestijnen moeten samenwerken om de regering te laten slagen, maar sprak nauwelijks over het onderlinge geweld en sloeg een strijdlustige toon aan. "We hebben gezegd dat we de politiek een kans zullen geven, maar we zullen onze wapens niet laten vallen voor de bezetting zich uit ons land terugtrekt en recht en veiligheid en vrede de overhand krijgen."
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.