17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Maran Rav Aharon Leib Shteinman [99] sjlita thuis aangevallen
Publicatiedatum: woensdag 23 oktober 2013 Auteur: Redactie | 993 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Rav Elyashiv, Rav Kanievsky, Redactie, Maatschappij, Charediem, Rav Shteinman, Rav Auerbach »
De opvolger van de overleden Litvische leider Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv ZT"L  - Maran Rav Aharon Leib Shteinman sjlita - is in zijn huis fysiek aangevallen door een charedische jongeman van ergens in de 20.

De man brak gisteravond in het huis van de Maran toen de stemmen voor de landelijke gemeenteraadsverkiezingen nog werden geteld en men gaat ervan uit dat het te maken heeft met de gemeenteverkiezingen.

Rabbi Shteinman was zich aan het voorbereiden voor een sjioer [Torales] die hij woensdag wilde geven toen de man via het raam in het huis van de Rav drong. Hij naderde de rabbi en hield hem met beide handen vast en begon hem heel hard in elkaar te schudden. Ondertussen schold hij de Rav uit. De woorden "ik ben gekomen om wraak te nemen," liet hij ook voor het gemak vallen.

Toen de assistenten van de Rav commotie hoorden in de kamer van de Rav, haasten zij samen met de volgelingen het kamer binnen en hielden de aanvaller vast totdat de politie kwam om hem te kunnen arresteren.

Naar verluid voelde de hoogbejaarde rabbijn van bijna 100 jaar zich na deze aanval niet goed. Er moest een arts aan de pas komen om na te gaan of hij zwaar gewond was geraakt.

De gemeenteraadsverkiezingen in Jeruzalem ging gepaard met een bittere strijd binnen de toonaangevende Litouwse Asjkenazische charedische rabbijnen. De strijd dateert uit 2011 toen Maran Rav Shteinman de leiding over de Litouwse charediem overnam van de overleden Maran Posek Hador Hagaon Harav Rabbi Yosef Shalom Elyashiv ZT"L. Rabbijn Shmuel Auerbach en zijn volgelingen hadden namelijk betoogd dat Rabbi Auerbach de natuurlijke opvolger van Litouwse charedische gemeenschap zou worden.

Rabbi Auerbach presenteerde een andere politieke partij, de Bnei Torah [De zonen van de Toah] partij. Deze partij werd de tegenpartij van de Degel Hatorah, de partij die het gezag van Rav Shteinman volgt. Rabbi Auerbach's voorkeur ging ook uit naar Nir Barkat. Dit is in tegenstelling tot de rabbijnen Stheinman en Kanievksy [zoon van de Steipler ZT"L en schoonzoon van Rav Elyashiv ZT"L]. Zij ondersteunen Moshe Lion.

De grootste deel van de stemmen gingen naar Degel Hatorah, terwijl Bnei Toah op één zetel mag rekenen. Echter werd Lion door Barkat verslagen

Na de verkiezingen lag een notitie onder de ruitenwisser van Rabbi Auerbach waarop stond geschreven: "hef je partij op of je bent zelf verantwoordelijk voor het bloed zal vloeien." Deze woorden werden ondersteund met de woorden uit de Tora waarin zou staan geschreven dat ieder kwaad dat iemand geschiedt, zou hij alleen maar aan zichzelf te danken hebben.

 

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.