15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Golfstaten stopten Israël’s naam en vlag onder de antisemitische mat tijdens zwemkampioenschap
Publicatiedatum: donderdag 24 oktober 2013 Auteur: Brabosh | 1.007 keer gelezen
Maatschappij, Antisemitisme buitenland, Gezondheid en sport »
Screenshot van het beeldverslag van de 100-meter vrije slag in Qatar. De Israëlische zwemkampioene Amit Ivri eindigde 2de en won de zilveren medaille. Op het plaatje is te zien hoe op het Qataarse beeldverslag de Israëlische vlag werd verwijderd en vervangen door een blanco vakje.

Het afgelopen weekeinde vond in de Golfstaat Qatar het zwemkampioenschap FINA Swimming World Cup plaats. Daar lijken Israël en zijn zwemkampioenen geen te beste herinneringen aan over te houden. Hoewel zwemster Amit Ivri met twee medailles naar huis gaat.

Al op de openingsdag liep het fout. Aan de inkom van de zwemhal was een Israëlische vlag opgehangen (plaatje rechts), maar die was al na enkele uren verdwenen na protesten en tweets van ‘verontwaardigd’ publiek. Maar het werd nog erger. De zwemswedstrijd liep tegelijk in twee landen, Doha in Qatar en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Zowel in Doha als in Dubai werden tijdens de eerste beeldverslagen van de zwemwedstrijden telkens de vlag van Israël weggelaten en vervangen door een wit vakje. Ook de naam Israël werd niet vernoemd op het scoreboard maar vervangen door de afkorting “ISR”.

Bovendien werden de wedstrijden waaraan de Israëlische zwemkampioenen aan deelnamen, niet uitgezonden door de Arabische televisiezenders.

Ook de vlag van de Israëlische zwemmer Gal Nevo in Dubai (VAE) bleef blank

Parlementslid Yoel Rozbozov van de Yesh Atid-partij, noemde de behandeling van de Israëlische delegatie “beschamend voor alle deelnemers,” en zei “dat hij een officiële klacht zou indienen bij het Internationaal Olympisch Comité en bij de Internationale Zwem Federatie.”

Een reactie bleef niet lang uit. De zwemfederatie heeft de organisateren in Qatar en in de Verenigde Arabische Emriraten een officiële waarschuwing gegeven voor niet respecteren van de Israëlische zwemmers op de zwemwedstrijd voor de Wereldbeker. Uitvoerend directeur van de FINA, Cornel Marculescu, vertelde aan het persagentschap The Associated Press dat de twee organiserende comité’s zich verontschuldigd hebben voor deze “idiote” incidenten.

Qatar organiseert volgend jaar de 2014 World Short-Course Championships in Doha voor FINA, van wie de wedstrijdregels discriminatie verbieden. Marculescu zei “volgend jaar vinden de Wereld Kampioenschappen plaats en dergelijke dingen zullen niet meer gebeuren.” Hij zei dat het probleem tijdens de evenementen werd opgelost, in Dubai voorbije donderdag en vrijdag en in Doha op zondag en maandag.

Overigens zijn zowel Qatar als de Verenigde Arabische Emiraten niet aan hun proefstuk toe wat betreft boycot van Israëlische atleten. Zo verbood Dubai in februari dit jaar een Israëlische topspeler van een Britse ploeg om een trainingsmatch te spelen in de VAE. Enkele jaren terug kreeg de Israëlische tenniskampioene Shahar Peer geen visum om deel te nemen aan een tennistornooi in Dubai, wat de tennisfederatie van Dubai een fikse boete opleverde van 300.000 dollars.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.