16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Lieberman wordt na vrijspraak weer minister
Publicatiedatum: zaterdag 09 november 2013 Auteur: Tommy Müller | 733 keer gelezen
Lieberman »

Avigdor Lieberman, de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de rechtse partij Bayit Yisrael (Huis van Israël), is terug op het politieke toneel.

Hij werd woensdag vrijgesproken van beschuldigingen van fraude en misbruik van vertrouwen. De uitspraak van de Jeruzalemse rechtbank was unaniem. Zo kan de 55-jarige politicus, geboren in Moldavië, terugkeren naar de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Premier Netanyahu had deze post vrijgehouden voor zijn vriend en voormalig bureaumanager.

Lieberman moest zijn ambt neerleggen, toen de officier van justitie in december 2012 aanklachten tegen hem indiende. Maar hij had altijd verzekerd onschuldig te zijn.

Het ging om een gebeurtenis in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Daar zou de voormalige Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland, Ze'ev Ben Aryeh, hem hebben geïnformeerd over een riskant onderzoek van de Israëlische politie. Lieberman werd verdacht van witwassen. Ben Aryeh had deze informatie nooit mogen doorgeven. Omdat deze korte tijd daarna werd gepromoveerd tot ambassadeur in het mooie Riga werd dit tegen Lieberman uitgelegd als beloning voor het verraad van geheimen. De rechtbank heeft nu dit argument van de aanklager verworpen.

Na de uitspraak vertelde Lieberman aan journalisten: ‘Deze hele zaak ligt nu achter me. Ik wil me er niet meer bezighouden. Ik richt me op nieuwe uitdagingen’. Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde Lieberman met de unanieme vrijspraak en zei dat hij was blij om hem terug te hebben in de Israëlische regering. Ook president Shimon Peres feliciteerde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en betreurde het dat hij zo lang heeft moeten lijden. De Israëlische justitie vervolgt Lieberman al 15 jaar tevergeefs.

Avigdor Lieberman is een van de kleurrijkste Israëlische politici. Om zijn sympathie voor de Israëlische kolonisten te tonen woont hij zelfs in de Joodse nederzetting van Nokdim. Hij wordt beschouwd als vertegenwoordiger van de harde lijn tegen de Palestijnen. Westerse en linkse Israëlische media noemen hem racistisch, rechts-radicaal en fascistisch. Bij de Joodse bevolking geniet Lieberman echter veel steun, vooral onder immigranten uit Rusland.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.