27 Aw 5781 | 05 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëli's willen minder afhankelijkheid VS
Publicatiedatum: donderdag 05 december 2013 Auteur: De Redactie | 735 keer gelezen
Maatschappij, Verenigde Staten, Peilingen en Statistieken »
Bijna de helft van de Israëli's gelooft dat het tijd is om de afhankelijkheid van hun land van Amerika te verminderen en naar nieuwe bondgenoten te zoeken, zo blijkt uit de nieuwste maandelijkse enquête uitgevoerd door het Israel Democracy Institute.

Terwijl 71 procent van de ondervraagden Amerika de ware bondgenoot van Israël noemt, meent wel 49 procent dat het tijd is om een nieuwe nationale begunstiger te vinden, hoewel minder dan 30 procent geloofde dat Israël op dit gebied zou slagen.

De meeste Israëli's zien Amerika steeds minder als bondgenoot om twee redenen:
• De regering-Obama wordt als openlijk vijandig tegenover de Joodse Staat beschouwd, wat alleen maar wordt versterkt door de recente opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, dat de Israëlische bezorgdheid over de Iraanse nucleaire overeenkomst secundair was aan de agenda van Amerika, en
• Washington bleek niet in staat de 'Arabische Lente' te peilen, het Assad-regime te straffen voor het gebruik van chemische wapens tegen Syriërs, en economische sancties te gebruiken om werkelijk een eind te maken aan het Iraanse nucleaire programma. Hierdoor lijkt Amerika zwak in het Midden-Oosten.

In het afgelopen jaar heeft Israël de banden met Rusland aangehaald, dat maar al te gelukkig is om de leegte die de VS achterlaat op te vullen, niet alleen in Israël, maar in de gehele regio.Israël heeft recent ook de relaties met China versterkt en enkele delegaties gestuurd met het doel Beijing meer direct bij het vredesproces in het Midden-Oosten te betrekken.

In de volgende Israel Today magazine hopen we uitgebreider te schrijven over de ontluikende relatie van Israël en China en samenwerking inzake diplomatieke kwesties zoals verdedigbare grenzen.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.