19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Charedische dienstweigeraar [19] veroordeeld voor 2 weken cel
Publicatiedatum: donderdag 05 december 2013 Auteur: Redactie | 906 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Jodendom en de IDF, Media_Politiek, Media_samenleving »

Een 19 jarige jesjive student heeft de psak van Rabbi Shmuel Auerbach, de leider van de Maalot Hatorah Yeshiva in Jeruzalem en Bnei Brak, opgevolgd door zijn oproep voor militaire dienst te negeren. De jongeman uit Kiryat Malachi is hiervoor afgelopen dinsdag voor 2 weken gedetineerd in Prison 6 ten noorden van Israel.

Om de jesjivestudent te steunen, hebben honderden charediem gedemonstreerd buiten Prison 6. Voor beelden van het protest bij Prison 6 is onder dit artikel te bekijken.

Ondertussen zijn 400 charediem Kikar Hashabat in Jeruzalem de straat op gegaan en zijn hun ongenoegen te uiten door stenen te gooien naar wetshandhavers en vuilnisbakken in brand te steken. Politiekorpsen zetten waterkanonnen in om relschoppers uiteen te drijven. Aangrenzende wegen werden afgesloten. Twee demonstranten zijn gearresteerd.

 


Pasjkviliem - posters waar boodschappen opstaan - waar mensen opgeroepen worden voor het protest in Jeruzalem

Een vriend van de jesjivestudent zei dat de jongeman niets verkeerds gedaan heeft dan dat hij alleen de bevelen van Rabbi Auerbach heeft opgevolgd. "Hij is geen crimineel noch dat hij iemand heeft aangevallen. Hij is vastgezet omdat hij de Tora wilt bestuderen. Is Torastudie in Israel soms door de wet verboden?”

Rabbi Auerbach is een leider van de Litvische Charediem en tegenstander van de tegenwoordige leider van de Litvische gemeenschap wereldwijd Maran Rav Aharon Leib Shteinman [99] sjlita. De Maran heeft altijd de voorkeur gegeven voor de dialoog tegen dienstplicht van jesjivestudenten.

Onlangs is een wet door het Israëlische Hooggerechtshof geveld dat jesjive-studenten vrijgesteld heeft van militaire dienst.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.