21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Stunt van Nederlandse premier om eigenhandig de blokkade van Gaza te doorbreken is mislukt
Publicatiedatum: maandag 09 december 2013 Auteur: Brabosh | 952 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Chevron, IsraĆ«lische blokkade, Nederland tav Israel en Joden in NL »
Grensovergang van Kerem Shalom in het zuiden van de Gazastrook, enkel bestemd voor goederentrafiek. In het noorden is er de grenspost van Erez, enkel bestemd voor personentrafiek. In 2012 reisden 48.807 Gazanen vanuit de Strook naar Israël en nog eens 8.713 buitenlanders.

Een bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Israël werd verstoord door een dispuut over het in gebruik nemen van een nieuwe veiligheidsscanner aan de grens met de Gazastrook. Premier Rutte was samen met zijn minister Timmermans, in hun zog een delegatie van een 70-tal Nederlandse bedrijfsleiders, op exploratie in Israël en de Palestijnse gebieden op zoek naar nieuwe handelscontacten.

Echter, de Nederlandse politici hadden ook hun politieke agenda meegenomen naar het gebied en daar liep het helemaal fout. Normaal zou premier op zondag aan de grenspost Kerem Shalom ten zuiden van de Gazastrook een nieuwe scanner feestelijk openen, maar de ceremonie moest uitgesteld worden omwille van het dispuut.

“De installatie van de Nederlandse scanner, die gebruikt zou kunnen worden om de inhoud van containers na te gaan die vanuit de Gazastrook vertrekken bedoeld voor de uitvoer, werd uitgesteld nadat Nederland onverwachts nieuwe eisen stelde,” vertelde een Israëlische ambtenaar aan het AFP.

 “Technisch gezien is er geen probleem met de scanner aan de grensovergang ter hoogte van Kerem Shalom die wordt gebruikt voor de passage van goederen in en uit Gaza. Echter, de Nederlanders stelden opeens politieke voorwaarden met name betreffende het percentage van de handelsgoederen bestemd voor de West Bank of naar het buitenland. Dit zijn politieke kwesties die moeten opgelost worden op het hoogste niveau, die het in gebruik nemen van de scanner zal vertragen,” voegde hij eraan toe.

De geplande politieke stunt van Nederland om in hun eentje eventjes de blokkade van de Gazastrook te doorbreken zonder daar vooraf over te willen onderhandelen, noch met Israël en noch met de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas, was vanzelfsprekend gedoemd om te mislukken. Israël had nog voorgesteld om de scannerinstallatie symbolisch te openen, maar een gefrustreerde Rutte lastte uiteindelijk boos het hele ding af.

Premier Mark Rutte, amper bekomen van het deksel op zijn neus, minimaliseerde achteraf het hele incident en zei nadien: “Het is een ding geworden omdat ik een afspraak zou hebben afgezegd, maar dat is niet waar. Het was al weken bekend dat het niet zou gaan lukken. Over de reden moet ik helaas zwijgen.”

Het was inderdaad “niet gelukt” en de reden dat hij er verder over moet zwijgen is omdat hij natuurlijk moest voorkomen dat de economische belangen van Nederland met Israël nog verder werden geschaad. Tenslotte werd hij vergezeld door een grote delegatie van 70 Nederlandse ondernemers en die waren uiteraard niet bijster gelukkig met het stuntelig knoeiwerk van hun politici.

Zoals bekend heeft Nederland miljoenen euros geïnvesteerd in twee nieuwe containerscanners die het wegschonk aan de Palestijnse Gazanen. Aldus zijn de scanners eigendom van de islamistische terreurgroep Hamas die de Gazastrook controleert, maar het is de Israëlische douane die de apparaten bedient. Overigens heeft Israël al de de faciliteiten en de hele infrastructuur rondom de scanners betaald.

Ook minister Timmermans had een politieke stunt in het achterhoofd. Hij wilde zonder militaire begeleiding de stad Hebron bezoeken op de Westelijke Jordaanoever. Het opzet daarvan was duidelijk. Timmermans wilde op eigen houtje een vrije doorgang forceren voor de Palestijnen, van en naar de West Bank en Gaza. Ook dat werd geweigerd door de Israëlische autoiteiten. Het is al een heel jaar onrustig op de West Bank met talrijke incidenten en geweld, en Israël kan het zich niet permitteren dat de veiligheid van een buitenlandse politieker in gevaar wordt gebracht, waarvan achteraf uiteraard en automatisch de schuld bij Israël zou gelegd worden…

De commentaren in de Nederlandse kranten liggen in de lijn van de politieke agenda van het kabinet en dan is een leugen nooit ver weg. De meesten schrijven dat Israël de uitvoer van goederen uit de Gazastrook verbiedt. Onzin natuurlijk. Ik raad de Nederlanders aan om het verslag van COGAT na te lezen betreffende “The Civil Policy Towards the Gaza Strip 2012-2013″ [PDF-file]. Misschien helpt het wel om hun basiskennis omtrent het conflict wat bij te spijkeren.

Het klopt dat Israël (en de PA-Palestijnen) de controle over die uitvoer willen behouden, da’s nogal wiedes me dunkt gezien in het licht van de genocidale plannen van Hamas jegens de Joden en Israël, maar dat is echt niet hetzelfde als verbieden. Want wat blijkt? Sinds het begin van 2012 tot en met juli 2013 werd meer dan 842 ton fruit, groenten en kruiden vanuit Gaza uitgevoerd naar het buitenland via Israël. Bovendien werden 12,2 miljoenen bloemen uitgevoerd vanuit Gaza tijdens diezelfde periode.

Echter, Israël hoopt nog altijd dat Hamas bij zinnen zal komen en economische belangen en de welvaart van zijn bevolking zal laten primeren op hun gekende ojectief, met name de Joodse staat vernietigen door middel van geweld in plaats van via de diplomatie. Sinds het begin van dit jaar werden meer dan 80 qassamraketten afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten en talrijke aanslagen werden voorkomen.

In oktober jongsleden werd nog een gebetonneerde 1,7 kilometer lange tunnel ontdekt en vernietigd die liep vanuit de Gazastrook tot aan een kibboets in Israël bedoeld om aanslagen te plegen en/of Israëlsche soldaten of burgers te ontvoeren enz… Dat is natuurlijk allemaal niet bepaald bevorderlijk voor de locale economie van Gaza. Allemaal zaken die premier Rutte en minister Timmermans aan hun politieke laarzen lapten tijdens hun missie in Israël.

Zondagavond, na afloop van de eerste dag van zijn bezoek aan Israël, leek het voor de Nederlandse politici weer alsof er helemaal niks gebeurd was. Premier Rutte verklaarde op een gezamelijke persconferentie met premier Netanjahoe “dat de relatie tussen Nederland en de Joodse staat wordt getekend door een diepe verbondenheid.” Ook premier Benjamin Netanjahoe knikte tevreden en zei: “Ik zou willen dat al mijn buitenlandse betrekkingen zo goed waren als die met Nederland.”

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.