24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen gaan oneerlijk met Europese gelden om. Timmermans loog [weer eens].
Publicatiedatum: woensdag 11 december 2013 Auteur: De Redactie | 1.090 keer gelezen
Gaza, Yesha - Westbank, Europese Unie, Vrijlating terroristen, Nederland tav Israel en Joden in NL, Hulpgoederen en financiĆ«le steun »

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bevestigde afgelopen woensdag in het debat over zijn begroting dat uit Israëlische cellen ontslagen Palestijnse gevangenen een salaris krijgen van de Palestijnse Autoriteit. Hij voegde daar echter aan toe dat: “Het doel van die toelage is de re-integratie van ontslagen gevangenen en het voorkomen dat zij recidiveren. Het geld is niet bedoeld om geweld aan te moedigen of gepleegde misdaden te belonen.”

Dat is moeilijk met droge ogen te beweren want:

1. De recent vrijgelaten moordenaars krijgen niet zo maar een ‘kleine uitkering’ om van te kunnen leven, maar een bonus van 50.000 dollar en een salaris dat – afhankelijk van de tijd die zij in de gevangenis hebben doorgebracht – voor veel moordenaars oploopt tot dat van een Palestijnse generaal.

2. De salarissen voor gevangenen en ex-gevangenen gaan alleen naar terroristen, en niet naar gewone misdadigers.

3. Verder heeft de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse president Abbas de vrijgelaten moordenaars bij herhaling ‘Palestijnse helden’ genoemd allen, dus inclusief de moordenaars van bejaarden). Moordenaars als voorbeeld stellen, dat is toch niets anders dan het aanmoedigen van geweld, zou je zeggen?

4. Het officiële Palestijnse nieuwsagentschap bevestigde op 27 december 2012 dat de salarissen als beloning worden uitgekeerd: “[De Palestijnse Minister van gevangenen Karake] merkt op dat de regering onder leiding van Salam Fayyad de kwestie van de gevangenen centraal stelt, en wetgeving heeft opgesteld om hen te ondersteunen en te beschermen, uit achting voor hun opoffering en strijd.”

Net zo opmerkelijk is een andere stelling van minister Timmermans in het debat:

“Voor alle duidelijkheid: voor deze uitkeringen wordt geen Nederlands geld of EU-geld gebruikt. Er is dus geen reden om de Nederlandse bijdrage aan de Palestijnse Autoriteit te heroverwegen en er is ook geen reden om op dit punt fraude te onderzoeken.”

Timmermans liegt wat dit punt betreft, want:

1. Waar worden die salarissen dan van betaald? Ongeveer een derde van de begroting van de Palestijnse Autoriteit komt uit ontwikkelingshulp, en die hulp komt vooral uit Europa. Van die begroting van de Palestijnse Autoriteit gaat al jarenlang zes procent naar salarissen van terroristen.

2. De Europese Rekenkamer heeft nota bene recent geconstateerd dat de Palestijnen al 2 miljard euro aan Europees geld niet kunnen verantwoorden.

3. Eerder beweerde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Eide hetzelfde als minister Timmermans. Na een televisiedocumentaire moest hij zich hierover in het Noorse parlement verantwoorden. Uiteindelijk moest hij erkennen dat er wel Noors geld naar Palestijnse terroristen ging.
In maart 2013 gaf hij een verklaring uit: “Het is ongelukkig dat de incorrecte informatie die werd verkregen van de Palestijnse Autoriteit gecommuniceerd werd naar het Noorse Parlement.”

Minister Timmermans moet kennis hebben van de onderzoeken van de Europese Rekenkamer en het Noorse parlement. Waarom zegt hij dan toch stellig dat er geen Europees geld naar Palestijnse terroristen gaat? Wil hij soms met alle geweld voorkomen dat de pro-Palestijnse vleugel binnen de PvdA voor het hoofd wordt gestoten?

EU betaalt 'spookambtenaren' Gaza
Verder schijnt de Europese belastingbetalers het loon te betalen van ambtenaren in de Gazastrook die sinds 2008 niet meer werken. Tussen 2008 en 2012 ging ruim een miljard euro naar de gebieden, maar het geld komt in de Gazastrook niet terecht waar het moet.

De Europese rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de uitgaven van de EU in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Bij één overheidsinstelling in de Gazastrook staan 125 mensen op de loonlijst van wie er maar liefst 90 niet werken. Op een andere plek bleek 40 procent geen ambtenaar te zijn.

In een reactie benadrukt de Europese Commissie in Brussel dat er geen aanwijzingen voor wanbeheer of corruptie zijn ontdekt bij de besteding van het EU-geld. De EU gaf sinds 1994 ruim 5,6 miljard euro bijstand aan het Palestijnse volk. De ambtenaren worden door de militante Palestijnse groepering Hamas belet om naa hun werk te gaan.

De situatie is erg onoverzichtelijk, omdat in de Gazastrook en de Jordaanoever, verschillende partijen aan de macht zijn.  De EU moet in de Palestijnse gebieden onder moeilijke omstandigheden opereren, benadrukt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. Hij houdt zich namens het parlement bezig met de Palestijnse situatie.

„De Europese steun aan de Palestijnen zorgt voor enige rust onder de bevolking. Dat is mede in het belang van Israël. Maar de EU-programma's kunnen alleen effectief zijn als ook Israël zich houdt aan de afspraken”, aldus de PvdA'er in een verklaring. Nu is het nog vaak zo dat Israël, dat douane-inkomsten int voor de Palestijnen, de overdracht van belastingen onderbreekt.

De rekenkamer adviseert dan ook om de ambtenaren in de Gazastrook niet langer te betalen en vindt dat het geld naar de Westelijke Jordaanoever zou moeten gaan.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.