25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël klaagt Nederlandse ‘zelfgenoegzame hypocrisie’ aan om boycot van Israëlisch waterbedrijf
Publicatiedatum: zaterdag 14 december 2013 Auteur: Raphael Ahren | Vertaling en inleiding: Brabosh | 984 keer gelezen
Chamas, Antisemitisme binnenland, Boycot, Nederland tav Israel en Joden in NL »
Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, Caspar Veldkamp op het matje geroepen vanwege verklaringen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bij monde van zijn (s)linkse minister Frans Timmermans (PVDA) omdat deze “een boycot-sfeer tegen Israël aanwakkert” 

De Israëlische regering is verontwaardigd over de stopzetting van de samenwerking van de Nederlandse watermaatschapppij Vitens met het Israëlische Mekorot omdat deze laatste nauw samenwerkt inzake waterprojecten met Jordanië en de Palestijnen onder de vlag van de Wereldbank.

Intussen blijft Nederland complexloos samenwerken met de water autoriteiten van de terreurgroep Hamas die de Gazastrook controleert. De Nederlandse hypocrisie ten aanzien van Israël bereikt hiermede een nieuw dieptepunt. De tijd dat Nederland zich nog een vriend van Israël kon heten, lijkt alweer een eeuwigheid geleden… 

Israël op donderdag 12 december ’13 de ‘zelfgenoegzame hypocrisie‘ van de Nederlandse regering veroordeeld inzake het overheidsbedrijf Vitens, nadat bleek dat dit Nederlandse waterbedrijf nog steeds samenwerkt met waterschapsautoriteiten in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Op dinsdag j.l. had Vitens aangekondigd dat het zijn samenwerking zou beëindigen met Israël’s nationale waterleverancier Mekorot omdat het de watervoorziening voorziet voor de Joodse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

“Dit bevestigt alleen nog maar eens dat de houding van Vitens met betrekking tot Mekorot zwaar besmet is met zelfgenoegzame hypocrisie en niets te maken heeft met het internationale recht,” zei Yigal Palmor, de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Lafhartige speleologie onder druk van radicalen en extremisten, zal alleen maar meer onrechtvaardige acties aanmoedigen en het misplaatste gemoraliseer van Vitens zal hen enkel nog meer aanwakkeren tot dit soort acties,” voegde hij eraan toe.

Mekorot-logoMekorot, de Nationale Watermaatschappij van Israël, wordt in Nederland bekritiseerd – zowel door de lokale media als in het parlement – als een bedrijf dat naar water boort op de Westelijke Jordaanoever en verdacht wordt van discriminatie van de Palestijnen voor de wijze waarop het daar het water verdeelt,” volgens de Israëlische krant Haaretz.

De Nederlandse ambassadeur aan Israël, Caspar Veldkamp, werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem op het matje geroepen om uitleg te verschaffen “en de protesten aan te horen,” zei Palmor. De officiële klacht, waarin Jeruzalem naar verluidt Nederland beschuldigt voor het aanwakkeren van een ‘pro-boycot sfeer,’ kwam op de hielen van het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Israël eerder deze week.

De Nederlandse regering benadrukt dat Vitens de beslissing genomen heeft om de samenwerking met Mekorot op te zeggen, geheel onafhankelijk heeft genomen. Maar Vitens zei dat het daaromtrent vooraf overleg heeft gevoerd met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vitens zei dat het de banden met Mekorot heeft doorgesneden omdat ‘het zeer moeilijk zou zijn om samen joint ventures te ontwikkelen, gezien het feit dat ze niet kunnen gescheiden worden van hun politieke context.” De verklaring van het bedrijf voegde eraan toe: “We volgen het internationaal recht.”

Israël niet, Hamas wèl
Echter, eerder deze maand heeft Vitens een overeenkomst aangekondigd met het bedrijf Coastal Municipalities Water Utility (CMWU), een overheidsorgaan van de Hamas-regering in Gaza. De samenwerking tussen Vitens en CMWU ‘heeft een sterk adviserend karakter, met mogelijkheid voor de toekomstige betrokkenheid van extra partijen,’ berichtte het Nederlandse bedrijf op haar website. Volgens de Verenigde Naties, is de CMWU de enige dienstverlener voor water in de Strook. Gereguleerd door de Palestijnse Water Autoriteit, krijgt het de financiering van de Wereldbank, de Europese Unie en andere internationale organen.

Ook Nederlandse politici hebben Vitens van hypocrisie beschuldigd voor haar samenwerking met de CMWU van Hamas maar niet met het Israëlische Mekorot. “Wij geloven dat als Nederlands waterbedrijf, Vitens zich tevreden moet stellen met het verstrekken van schoon en goed water aan haar klanten in Nederland,” vertelde Rene Dercksen, de fractievoorzitter voor de PVV in de Provinciale Staten Utrecht waar het waterbedrijf Vitens is gestationeerd, tegenover Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Maar als het bedrijf [Vitens] verkiest om politiek te bedrijven, dan moet het consequent zijn. Werken met de overheid in Gaza betekent onvermijdelijk samenwerken met Hamas, dat volgens de Europese Unie opgelijst staat als zijnde een terroristische groepering. Dit is een ongewone keuze voor een bedrijf dat beweert zich te bekommeren om het internationale recht,” voegde Dercksen eraan toe.

Han ten Broeke, een prominent parlementslid voor de in Nederland regerende Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (de Nederlandse liberale partij de VVD), zei dat het besluit van Vitens om de banden door te snijden met Mekorot “niet een kwestie was van het ontmoedigen van Israëlische nederzettingen, maar de ontmaskering van een doorgedreven activisme.” Het grootste drinkwaterbedrijf Vitens levert water aan 5,4 miljoen Nederlanders. Volgens de website van het bedrijf, wil Vitens verder kijken buiten de landsgrenzen en betrokken worden bij het verstrekken van water aan meer dan 20 miljoen mensen over de hele wereld.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.