19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël levert 450.000 l. stookolie aan door noodweer zwaar getroffen Gazastrook
Publicatiedatum: maandag 16 december 2013 Auteur: Elad Benari | Vertaling en inleiding Brabosh | 1.028 keer gelezen
Gaza, UNRWA, Hulpgoederen en financiële steun »
Terwijl een sneeuwstorm lelijk heeft huisgehouden in Jeruzalem en de rest van Israël, is Gaza zwaar getroffen door noodweer. Zware regenval zorgde in Gaza voor grote waterellende bovenop de energiecrisis. Het verouderde en slecht onderhouden rioolnetwerk kan het water niet meer verwerken. Honderden huizen werden overstroomd en duizenden mensen geëvacueerd. Ook Israël werd getroffen door de barre weersomstandigheden in het gebied en heeft zonet een zware sneeuwstorm achter achter de rug waarbij vier doden vielen.

Israël zal de import toestaan van 450.000 liter industriële diesel naar Gaza op zondagochtend, zodat de enige elektriciteitscentrale in de regio opnieuw kan beginnen werken, vertelde een ambtenaar op zaterdagavond aan het Palestijnse persagentschap Ma’an De voorzitter van de commissie voor de invoer van goederen, Raed Fattouh, bevestigde de geplande invoer van ongeveer 450.000 liter industriële diesel bestemd voor gebruik van de centrale, die werd afgesloten wegens gebrek aan brandstof sinds november.

Fattouh vertelde aan Ma’an News dat de import komt temidden van een belangrijk akkoord dat de werktijden zal uitbreiden aan de Kerem Shalom overgang tussen Israël en de Gazastrook voor de komende week. Fattouh zei dat de stap ‘de eerste in zijn soort’ is en de werktijden zal uitbreiden aan Kerem Shalom voor maximaal 12 uur per dag voor de komende week, van 6u ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds.

De beslissing werd genomen om de invoer van hulp en brandstof voor de inwoners van Gaza toe te staan nadat het stormweer van deze week zware verwoestingen heeft anangericht en vele eigedommen en landbouwgronden onder water staan. Gaza heeft al vele maanden last van stroomuitval en de storm heeft het alleen maar erger gemaakt. De Hamas-regering heeft de enige elektriciteitscentrale op 1 november stilgelegd, waardoor een pompstation is uitgevallen door overstroming en het afvalwater niet meer doorstroomd in de Middellandse Zee. De bewoners van Gaza worden dagelijks geconfronteerd met stroomonderbrekeningen van 12 uur en zelfs 18 uur.

Hamas heeft steeds de invoer van Israëlische diesel geweigerd omwille van de taksen die de Palestijnse Autoriteit heeft geheven, die wordt geleid in Ramallah door rivaal Al Fatah van Mahmoud Abbas. “De Palestijnse Autoriteit draagt de schuld voor de energiecrisis in de Gazastrook door de hoge taksen die het heft op de Israëlische diesel die door de PA wordt geleverd aan de enige electriciteitscentrale in de Strook,” zei Hamasleider Moussa Abu Marzouk, op woensdag 27 november 2013.

Het leiderschap van de terreurgroep Hamas die de Gaza contoleert, beweert voortdurend dat de regio onder een ‘Israëlische belegering’ gebukt gaat, maar negeert het feit dat Israël het al jaren mogelijk maakt dat continu humanitaire hulp en andere materialen de Gazastrook binnenkomen en het heeft honderden internationaal gefinancierde en gecontroleerde projecten in Gaza goedgekeurd.

Echter, onlangs leek het echt alsof Gaza werkelijk wordt belegerd, maar dan wel door Egypte en niét door Israël. Sinds de Hamas-vriendelijke Egyptische regering van Mohammed Morsi in juli jl. werd omvergeworpen, heeft het Egyptische leger honderden smokkeltunnels die naar Gaza liepen vernietigd, waardoor de economische situatie in Gaza stijl naar beneden is getuimeld.

Een woordvoerder van de UNRWA noemde grote delen van Gaza ‘rampgebied’ en riep op om een einde te maken aan de ‘verlammende blokkade’ van de kust enclave. “Een gemeenschap die onderworpen is aan een van de langste blokkades in de menselijke geschiedenis, waarvan de openbare gezondheidszorg is vernietigd en waar het risico op ziekte al schering en inslag was, moet worden bevrijd van deze door de mens veroorzaakte beperkingen om te kunnen omgaan met de gevolgen van een natuurramp zoals deze,” zei UNRWA-woordvoerder Chris Gunness.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.