19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Antisemitische aanslagen drijven Franse Joden in toenemende mate naar Israël
Publicatiedatum: woensdag 18 december 2013 Auteur: Cnaan Liphshiz | Vertaald door Brabosh | 926 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, België, Frankrijk, Toulouse »

In een overvolle zaal in het hart van het 14de arrondissement van Parijs, verliezen een honderdtal Franse Joden hun geduld. Ze hebben zich verzameld in het kantoor in Parijs van het Joodse Agentschap voor Israël voor een lezing omtrent emigreren naar Israël, maar het uitzendagentschap loopt achterop. De 20 stafmedewerkers moeten omgaan met een stijging van maar liefst 57 procent van het aantal Franse Joden die naar Israël zijn verhuisd in het afgelopen jaar en een sterke stijging van de aanvragen. Naast de vier wekelijkse openbare lezingen, hebben ze moeite om elke dag 30 nieuwe kandidaat-interviews af te werken.

“Het is er warm en benauwd, we moesten door een muur van beveiliging, alleen maar om door de deur te komen en we zijn al 30 minuten te laat op onze afspraakn” roept een potentiële emigrant luid. “[Het is] een goede voorbereiding.” Maar de menigte in het kantoor van vorige week was niet in de stemming voor grapjes. Velen zijn recent in beweging gekomen en hebben prangende vragen over de geldigheid van hun Joodse huwelijkscontract en Israëlische belastingen op hun auto’s. Anderen koesteren nog steeds wrok over een vermeend gebrek aan veiligheid voor de Franse Joden, die hen uiteindelijk ertoe heeft gebracht om een veilige haven te zien in de Joodse staat.

Hun verhalen schetsen een portret van een gemeenschap die rijk is aan opgeleide professionals die het steeds moeilijker vinden om een toekomst voor zich en hun gezin te zien temidden van het opkomende antisemitisme en een stagnerende economie. Sommige belijden een diep verlangen om deel te nemen aan de bruisende samenleving en de economie van Israël.

Wat in de achtergrond opdoemt is waarnaar hier veel Joden verwijzen als kortweg “Toulouse.” In 2012 vermoordde een fanatieke islamist drie kinderen en een rabbijn aan een Joodse school in het zuidoostelijke gelegen stadsdeel. Veel van de in Frankrijk naar schatting 600.000 Joden, op twee na grootste Joodse gemeenschap in de wereld, leven in de schaduw van die gruwelijke aanslag.

“Sinds Toulouse, zorgen mijn familie en ik er elke dag voor dat mijn kleinkinderen naar school te gaan,” zegt Menache Manet, een 64-jarige Parijzenaar die binnen enkele weken zijn geboorteland zal verlaten voor Israël, samen met zoon en vier kleinkinderen. “Ik ben opgegroeid in een beschaafd land,”voegt hij eraan toe, zijn stem trillend van woede. “Vandaag de dag, neem ik mijn keppeltje af op mijn weg naar de synagoge.”

Volgens een onderzoek van bijna 6000 Joden uit negen landen dat vorige maand werd gehouden in opdracht van de Europese Unie, staat Frankrijk op de tweede plaats nà Hongarije, in het aantal Joden dat emigratie overweegt vanwege het antisemitisme, met maar liefst 46 procent van de 1137 Franse Joden ondervraagden. Frankrijk was ook tweede in het aantal Joden die vrezen zichzelf in het openbaar als Joods te identificeren met name met 29 procent.

De cijfers stemmen overeen met een explosie van het aantal antisemitische aanvallen die vorig jaar werden geregistreerd: Een totaal van 614 geregistreerde incidenten, die een stijging vormen van 58 procent ten opzichte van 2011. Zo’n 40 procent van de toename gebeurde binnen de 10 dagen na het bloedbad van Toulouse.

Ariel Kandel, het hoofd van het bureau van het Joodse Agentschap in Frankrijk, zei dat de cijfers een rol spelen in de stijging van de aliyah, naast andere factoren. Kandel wilde geen cijfers noemen in afwachting van het nakende verschijnen van zijn jaarverslag, maar zei dat in januari meer dan 3.000 Joden aliyah zal hebben gemaakt – een toename van ten minste 57 procent ten opzichte van vorig jaar en een sprong van 31 procent van het jaarlijkse gemiddelde tussen 1999 en 2012.

Voor het einde van dit jaar, zal het cijfer van jaarlijkse Franse aliyah van in totaal meer dan 3.000 mensen, slechts vier keer overschreden zijn, de laatste keer in 2005. Sinds de piek in de antisemitische incidenten in Frankrijk tijdens de tweede intifada in 2002, is de gemiddelde jaarlijkse Franse aliyah met circa 60 procent toegenomen, van 1.357 immigranten per jaar in 1985-2001 tot 2.194 in 2002-12.

De laatste stijging begon vorig jaar en overviel het Joodse Agentschap bij verrassing, zegt Kandel, zelf een Franse Jood die aliyah maakte toen hij 17 was. In 2012, behandelde zijn kantoor enkele tientallen kandidaat interviews per maand. In november, heeft deze er ongeveer 500 afgenomen. Tegelijkertijd daarmee, is er de Franse deelname aan het Masa programma van Israël, dat Joodse leerlingen uitstuurt om te studeren in Israël voor een periode van maximaal een jaar, dat met 25 procent is toegenomen in 2013, tot 750 vorig jaar.

Kandel zegt dat 70 procent van de Franse deelnemers aliyah maken binnen enkele maanden na het beëindigen van het programma, in vergelijking met minder dan de helft van de Amerikaanse deelnemers. “Er zijn meer dan 5 miljoen joden in Amerika en ongeveer een half miljoen in Frankrijk, maar toch overtreft de aliyah uit Frankrijk deze van de Amerikaanse aliyah,” zegt hij. “Dat is wat dat verhaal daar je vertelt.”

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.